Sophie köpte Fabel när han bara var åtta veckor gammal. Sedan dess har de tränat tillsammans. Foto: PrivatSophie köpte Fabel när han bara var åtta veckor gammal. Sedan dess har de tränat tillsammans. Foto: Privat
Sophie köpte Fabel när han bara var åtta veckor gammal. Sedan dess har de tränat tillsammans.  Foto: Privat
– När det kommer till ben är hundar bättre än teknologi, säger Sophie. Foto: Privat– När det kommer till ben är hundar bättre än teknologi, säger Sophie. Foto: Privat
– När det kommer till ben är hundar bättre än teknologi, säger Sophie.  Foto: Privat
Fabel klarade av certifieringen utan större problem. Foto: Sophie VallulvFabel klarade av certifieringen utan större problem. Foto: Sophie Vallulv
Fabel klarade av certifieringen utan större problem. Foto: Sophie Vallulv
När Fabel skulle vara med i SVT:s "Vetenskapens värld" klädde matte Sophie upp honom en aning. Foto: Sophie VallulvNär Fabel skulle vara med i SVT:s "Vetenskapens värld" klädde matte Sophie upp honom en aning. Foto: Sophie Vallulv
När Fabel skulle vara med i SVT:s "Vetenskapens värld" klädde matte Sophie upp honom en aning.  Foto: Sophie Vallulv

Letar du antika fynd? Ta med hunden Fabel

Publicerad

Letar du efter nedgrävda benrester?

Då kan du kontakta Sophie Vallulv, och hennes hund Fabel. Han är nämligen världens första certifierade arkeologihund.

Nu hoppas Sophie på att Fabel ska få utnyttja sin nya förmåga till fullo.

– Det hade varit en dröm att få jobba med Fabel och med arkeologi på heltid, säger hon.

Bakom certifieringen ligger flera års tålmodigt arbete.

För tre år sedan, när Sophie Vallulv studerade till arkeolog, funderade hon på hur hon skulle få arbete, när hon väl var klar med utbildningen.

– Det är en väldigt hård bransch. Men det slog mig att det ännu inte finns någon teknologi för att hitta ben i marken. Då fick jag den här galna idén, att man kunde ta hjälp av en hund, säger hon.

En lång process

Strax därefter köpte hon hunden Fabel, en åtta veckor gammal schäfer. Syftet var att träna upp honom till en riktig arkeologihund, för att på så sätt kunna använda honom i arbetet.

Men arbetet gick långsamt, och Fabel tränades noggrant, steg för steg.

– Det har handlat mycket om belöningar. I början skulle han bara uppmärksamma doften av ben inomhus, då blev han belönad. Sedan började jag gömma ben inomhus, därefter utomhus, och till sist började jag gräva ner benen i trädgården. Det var en långsam process, men en nödvändig sådan, säger Sophie.

Ett par år efter att träningen hade inletts var det dags för det slutgiltiga testet. I samarbete med Nordiska Hund och Museiarkeologi Sydost genomfördes testet vid Sandy Borg på Öland.

Sätter i gång nästa år

Företrädaren för Museiarkeologi Sydost visste om var i marken det fanns nedgrävda ben och på en 400 kvadratmeter stor yta började Fabel att sniffa runt.

– Det tog lite tid för honom i början, men till slut lyckades han märka ut alla punkter där det fanns ben nedgrävda, plus ett par stycken ställen där arkeologerna inte visste att det fanns ben. Det var en stor lättnad att allting gick så bra för honom, säger Sophie.

Efter certifieringen har hon fått ett antal förfrågningar från intresserade organisationer som vill ta hjälp av Fabel och hans vassa nos.

Arbetet kommer dock att dra i gång på allvar först under nästa vår.

– Snart är det vinter och det är svårt att veta hur långe grävperioden pågår. Jag använder i stället den här tiden till att ordna referenser. Vi har gjort en del arbeten tillsammans med arkeologer i Kalmar, det blir som en uppstartsperiod för oss, säger Sophie.

Vill jobba i hela världen

Drömmen är dock att kunna arbeta med Fabel och hans arkeologiska färdigheter på heltid.

Sophie menar att Fabel har en unik förmåga som kan komma till användning över hela världen, och hon kan tänka sig att jobba med honom i flera länder.

Hon tillägger även att ingen utrustning i världen kan mäta sig med Fabels luktsinne.

– När det kommer till ben är hundar bättre än teknologi, det finns helt enkelt ingen teknik som kan hitta ben lika bra som han kan. På så sätt fyller han en väldigt viktig arkeologisk funktion, säger hon.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag