Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Letar du antika fynd? Ta med hunden Fabel

Sophie köpte Fabel när han bara var åtta veckor gammal. Sedan dess har de tränat tillsammans.
Foto: Privat
– När det kommer till ben är hundar bättre än teknologi, säger Sophie.
Foto: Privat
Fabel klarade av certifieringen utan större problem.
Foto: Sophie Vallulv
När Fabel skulle vara med i SVT:s "Vetenskapens värld" klädde matte Sophie upp honom en aning.
Foto: Sophie Vallulv

Letar du efter nedgrävda benrester?

Då kan du kontakta Sophie Vallulv, och hennes hund Fabel. Han är nämligen världens första certifierade arkeologihund.

Nu hoppas Sophie på att Fabel ska få utnyttja sin nya förmåga till fullo.

– Det hade varit en dröm att få jobba med Fabel och med arkeologi på heltid, säger hon.

Bakom certifieringen ligger flera års tålmodigt arbete.

För tre år sedan, när Sophie Vallulv studerade till arkeolog, funderade hon på hur hon skulle få arbete, när hon väl var klar med utbildningen.

– Det är en väldigt hård bransch. Men det slog mig att det ännu inte finns någon teknologi för att hitta ben i marken. Då fick jag den här galna idén, att man kunde ta hjälp av en hund, säger hon.

En lång process

Strax därefter köpte hon hunden Fabel, en åtta veckor gammal schäfer. Syftet var att träna upp honom till en riktig arkeologihund, för att på så sätt kunna använda honom i arbetet.

Men arbetet gick långsamt, och Fabel tränades noggrant, steg för steg.

– Det har handlat mycket om belöningar. I början skulle han bara uppmärksamma doften av ben inomhus, då blev han belönad. Sedan började jag gömma ben inomhus, därefter utomhus, och till sist började jag gräva ner benen i trädgården. Det var en långsam process, men en nödvändig sådan, säger Sophie.

Ett par år efter att träningen hade inletts var det dags för det slutgiltiga testet. I samarbete med Nordiska Hund och Museiarkeologi Sydost genomfördes testet vid Sandy Borg på Öland.

Sätter i gång nästa år

Företrädaren för Museiarkeologi Sydost visste om var i marken det fanns nedgrävda ben och på en 400 kvadratmeter stor yta började Fabel att sniffa runt.

– Det tog lite tid för honom i början, men till slut lyckades han märka ut alla punkter där det fanns ben nedgrävda, plus ett par stycken ställen där arkeologerna inte visste att det fanns ben. Det var en stor lättnad att allting gick så bra för honom, säger Sophie.

Efter certifieringen har hon fått ett antal förfrågningar från intresserade organisationer som vill ta hjälp av Fabel och hans vassa nos.

Arbetet kommer dock att dra i gång på allvar först under nästa vår.

– Snart är det vinter och det är svårt att veta hur långe grävperioden pågår. Jag använder i stället den här tiden till att ordna referenser. Vi har gjort en del arbeten tillsammans med arkeologer i Kalmar, det blir som en uppstartsperiod för oss, säger Sophie.

Vill jobba i hela världen

Drömmen är dock att kunna arbeta med Fabel och hans arkeologiska färdigheter på heltid.

Sophie menar att Fabel har en unik förmåga som kan komma till användning över hela världen, och hon kan tänka sig att jobba med honom i flera länder.

Hon tillägger även att ingen utrustning i världen kan mäta sig med Fabels luktsinne.

– När det kommer till ben är hundar bättre än teknologi, det finns helt enkelt ingen teknik som kan hitta ben lika bra som han kan. På så sätt fyller han en väldigt viktig arkeologisk funktion, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!