Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leo från Skåne blev soldat – dog i Ukraina

LEO PRIVAT. Det var i slutet av september som Leo Sjöholm lämnade det lugna villaområdet Södra Sandby utanför Lund, och reste ner till stridernas Ukraina. Foto: PRIVAT
LEO I UKRAINA. Leo Sjöholm reste till Ukraina förra året, för att strida med förbandet Azov, mot proryska styrkor. I torsdags förra veckan omkom 31-åringen i en trafikolycka. Foto: PRIVAT
I FÖRBANDET. Krypskytten Mikael Skillt (liggande) är en av svenskarna som ingår i högerextrema Azovbataljonen. Foto: PRIVAT
LEOS MAMMA. Marinette Sjöholm säger att för sonen Leo betyde resan till Ukraina en karriär. Foto: ANNA WAHLGREN

Leo Sjöholm, 31, reste till Ukraina för att delta i striderna.

I slutet av förra året lämnade han villaområdet utanför Lund och anslöt till det högerextrema förbandet Azov.

Vid en truppförflyttning i förra veckan förlorade hans grupp kontroll över bilen och svensken omkom.

De andra tre som befann sig i bilen klarade sig med lindriga fysiska skador.

Flera är kopplade till extremhögern

• ETT 30-TAL SVENSKAR HAR REST TILL UKRAINA

KvP kunde i december avslöja att närmare 30 svenskar har rest till Ukraina för att delta i stridigheterna. Flera av dem har koppling till den svenska extremhögern och många av dem har anslutit sig till Azov och Aidar.

 

• BAKGRUND TILL SVENSKARNAS PARTI

Den svenske nazisten Mikael Skillt, med en bakgrund inom Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen, var den första svensken som anslöt till Azov.

Kvällsposten har tidigare berättat att ungefär 30 svenskar självmant rest till Ukraina för att delta i striderna mot de proryska separatisterna, en av dem var Leo Sjöholm.

Krisen i Ukraina startade efter att landets president Viktor Janukovytj vägrade att underteckna ett samarbetsavtal med EU. Detta utlöste demonstrationer i Kiev som till en början var fredliga, men så småningom utmynnade i våld och fick Janukovytj att avsättas. Situationen eskalerade ytterligare när Ryssland annekterade Krimhalvön och proryska separatister började demonstrera i landets östra delar.

Kritik från Amnesty

Amnesty international har riktat kritik mot de frivilliga förband som strider mot de proryska separatisterna.

Bogdan Ovcharuk, presschef på Amnesty International i Ukraina, sa vid tidpunkten för Kvällspostens granskning:

– Det är oroande att det finns människor i förbanden som inte har genomgått en riktig utbildning för strid. De saknar kunskap om internationella lagar, de vet inte hur de ska behandla civila och hur man skiljer mellan civila och stridande.

Säpo: "Vi övervakar"

Anders Thornberg, generaldirektör för Säpo, kommenterade uppgifterna för Ekot:

– Det är några som har återvänt till Sverige också. Även när de åker ut så pratar vi med dem, och när de kommer hem. Vi övervakar och ser så att de också inte kan göra någonting.

Men Leo Sjöholm kom inte hem. I ett sista meddelande till sin mamma Marinette Sjöholm skriver han "God natt kram. Krya på dig".

Tre dagar senare stod en polis vid Marinettes dörr för att berätta att sonen omkommit i en trafikolycka.

– Jag var på väg till mataffären när de kom. Först blev jag mest rädd. Jag ville inte tänka, ville inte tro på det.

Det var i torsdags, den 8 januari, som trafikolyckan inträffade.

Leo Sjöholm var på militärt uppdrag för det högerextrema förbandet Azov nära staden Berdjansk i sydöstra Ukraina. Bilen, som han och tre andra färdades i, fick sladd och körde av vägen.

– Det var blixthalka. Så fick jag det förklarat för mig, säger Marinette Sjöholm.

Leo Sjöholm omkom, men de andra tre som befann sig i bilen klarade sig med lindriga fysiska skador.

Bilen blev totalkvaddad.

– Det här är det värsta som kan hända. Att ens barn dör före en själv. Det ska inte vara så, det ska vara tvärtom.

Reste i slutet av september

Det var i slutet av september förra året som Leo Sjöholm lämnade det lugna villaområdet i Södra Sandby utanför Lund och åkte ner till ukrainska Kiev.

Han förekommer i belastningsregistret och är dömd för bland annat narkotikabrott och rattfylleri.

– Han har levt hela livet i ett utanförskap. Med Ukraina fick han en uppgift i livet. Plötsligt var han någon, berättar hans mamma Marinette Sjöholm.

Försökte du hindra honom från att resa?

– Jag trodde nog in i det sista att han inte skulle åka. Vi pratade om det och han köpte biljetter och packade kläder, men jag förträngde det. Hade jag verkligen förstått hade jag nog lagt mig under flygplanet för att hindra honom, säger hon och fortsätter:

– Men sedan fick jag acceptera hans val. Jag lärde mig att förstå. För honom betydde detta en karriär, att han fanns med i ett sammanhang.

I Ukraina anslöt sig Leo Sjöholm till det höger-extrema förbandet Azov, där minst tre svenskar ska ha stridit.

Strider mot proryska styrkor

Förbandet, som strider mot de proryska rebellerna, använder sig av den nazistiska Varghaken och svarta solen som symbol.

Befälhavaren är nazisten Andrij Biletski, som även leder nazistiska Socialnationalistiska församlingen och dess paramilitära gren Ukrainska patrioter. Organisationens mål är bland annat att "vita rasen ska frigöras från det internationella kapitalet" och att "sexuella perversioner och kontakter mellan raserna" straffas.

– Min son var inte nazist och hade aldrig sådana tankar. Han reste dit för att stötta Ukraina och det ukrainska folket. Han ville strida för dem, säger Marinette Sjöholm.

Under hela hösten och vintern har hon haft regelbunden kontakt med sin son på Facebook.

– Vi pratade så ofta det gick, nästan varje dag.

Hur mådde han?

– Bra, han verkade glad. Han kände att han hade ett syfte i och med detta.

Marinette Sjöholm beskriver sin son som snäll och modig.

Men Leo Sjöholm hade ett syfte med sin medverkan i stridigheterna, och var inte omedveten om vad som skedde i landet.

För sajten Liveleak förklarade Leo Sjöholm sitt val att medverka i striderna så här:

– Anledningen till jag kom till Ukraina är att jag känner kärlek för ukrainska folket, jag oroar mig för Putin. Jag oroar mig för vad han planerar för Europa och Ukraina. Han är en kommunist.

Anklagas för mord på civila

Som Kvällsposten tidigare har berättat har flera av svenskarna som strider i Ukraina i likhet med Leo Sjöholm anslutit sig till förbandet Azov.

Flera har även stridit för bataljonen Aidar.

Aidar har av Amnesty har anklagats för att mörda civila och genomföra kidnappningar, rån, misshandel och utpressning mot dem som anklagas för samarbete med Ryssland.

Enligt Amnesty hade organisationen fått liknande rapporter om Azov, men att man då på grund av de våldsamma stridigheterna inte haft möjlighet att ta sig till Donetsk där Azov finns.