Lennart är väldigt tacksam över att han lever i dag. Foto: Privat
Lennart är väldigt tacksam över att han lever i dag. Foto: Privat

Lennarts hjärta stannade: "Att jag lever är ett mirakel"

Publicerad

Plötsligt föll Lennart Högborg ihop.

Hjärtat hade stannat.

Elva dagar senare är han nu redo att skrivas ut från sjukhuset.

Och nu vill Lennart tacka de personer som agerade direkt – och som av ett mirakel räddade hans liv.

– Det har varit ganska känslomässigt att tänka på det, för en kort stund var jag död, säger Lennart.

Den senaste veckan har varit känslosam för Lennart Högberg, 54, från Höllviken.

Lördagen den 3 mars stannade nämligen Lennarts hjärta helt och hållet.

Han låg livlös på golvet.

Enligt läkarna är det mer eller mindre ett mirakel att Lennart lever i dag.

– Det har varit ganska känslomässigt så här efteråt att tänka på vad som hände. För en kort stund var jag död alltså. Hjärtat stannade, säger Lennart.

Fångades på film

Det var under en kvaltävling till det som motsvarar VM inom crossfit som Lennart föll ihop livlös.

Lennart är en mycket aktiv man, som tränar sju-åtta pass i veckan och tidigare har varit rankad 2:a i Sverige, 15:e i Europa och 248:a i världen.

Tävlingen den 3 mars började som vanligt.

– Det var som alltid hög puls i kombination med lyft, och jag hade 12 minuter på mig att avverka min workout men efter sju eller sju och en halv minut in så hände detta.

Plötsligt föll Lennart ihop..

Samtidigt fångades allt på video.

– Man ser på filmen jag tappar huvudet bakåt, och att jag försöker stabilisera mig, men sedan bara faller jag, säger Lennart.

När Lennart väl fallit till marken hade han tur.

– Anledningen att jag kan sitta här i dag och prata om det är för att jag var omgiven av helt rätt människor, säger han.

Lennart har varit på sjukhuset sedan det hände.Foto: Privat

En polis agerade direkt

Bredvid Lennart befann sig nämligen en man som till vardags är sjukvårdare inom polisen i Göteborg.

– Han var på besök i Malmö och bara det är ju ett tecken på att stjärnorna stod rätt just den dagen. Han körde samma workout som jag, vid sidan om mig, så när jag trillade ramlade jag mer eller mindre på hans fötter, säger Lennart.

Polismannen från Göteborg inledde omedelbart hjärt-lungräddning på Lennart.

– Han låg redan ner på marken men reste sig direkt på knä och började kolla mina livstecken. Så han var där i princip samma stund som jag slår i backen, säger Lennart och fortsätter:

– Hjärt-lungräddningen påbörjades efter 30-40 sekunder. På sjukhuset har de som mål att påbörja inom 60 sekunder om du får hjärtstopp. Så vi slog det. Jag var uppkopplad mot defibrillator inom 60-90 sekunder. På ett sjukhus har de som mål inom två minuter, säger Lennart.

"För alltid i mitt hjärta"

Men polismannen var inte den enda nyckelpersonen i arbetet med att rädda Lennarts liv.

Den senaste veckan har 54-åringen hyllat flera människor för deras agerande.

Till exempel kvinnan som ringde 112 inom bara ett par sekunder. 

Eller Mera, som lyckads klippa upp Lennarts hårt åtsittande träningskläder och hämtade defilibratorn.

Och så vännen Maxi, som Lennart tidigare arbetat ihop med på en ungdomsanstalt.

– Maxi var den som utan att tveka kastade sig över mig och blåste syre i mina lungor under de kritiska minuterna. Utan honom och den fantastiska laginsats han ingick i hade jag inte varit här i dag. Han kommer också för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, säger Lennart.

Maxi och Lennart.Foto: Privat

"Det är lite ovanligt"

Efter 7-10 minuter av hjärt-lungräddning anlände till slut ambulansen.

– Enligt ambulanspersonalen som hämtade mig var jag fullt talbar när jag var på väg ut, och jag tyckte att allt var lugnt, att jag behöver inte åka någonstans... men det det är inget som jag minns i dag av det hela, säger Lennart.

Hur känner du när du ser tillbaka på det som hände, och hur nära det faktiskt var? 

– Det har varit ganska känslomässigt så här efteråt att tänka på vad som hände. För en kort stund var jag död alltså. Hjärtat stannade. 

Vad tänker du när du ser filmen på när du faller ihop?

– Nu har jag sett den rätt många gånger men i början var det väldigt, väldigt känslomässigt. Verkligen. Det är lite ovanligt att dessutom ha det på film. Alla läkare har velat se den, för de tycker att det är intressant.

Lennart tränar sju-åtta gånger i veckan.Foto: Privat

Reser i väg med barnen

Lennart hade inga anhöriga på plats.

– Nej, som tur var hade jag inte det, säger han.

Men efter att ha blivit återupplivad, och elva jobbiga dagar på sjukhus och en hel del smärtor, har Lennart bestämt sig för att ta sönerna och resa bort.

För evigt tacksam över att vara vid liv.

– Jag blir väldigt emotionell när jag tänker på det som hände. Och mina barn och så. Jag har länge funderat på att åka på en liten tripp med killarna, och den är bokad nu. Vi sticker till Island över kristi himmelsfärd. Jag och mina pojkar, de är 15 respektive 21, säger Lennart.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag