Lennart Persson död

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Musikskribenten Lennart Persson är död.
- Lennart älskade musik och han hade förmågan att förmedla den känslan bättre än någon annan, säger vännen och KvP-journalisten Per Hägred.
Lennart Persson avled i går på Universitetssjukhuset Mas i Malmö efter en kort tids sjukdom. Han blev 58 år gammal.
Lennart Perssons kärlek till musiken tog sig många uttryck. Han startade och drev under många år skivbutiken Musik och Konst i centrala Malmö - en institution för musikintresserade från hela Sverige.
- Jag tvekar inte att kalla det för en av världens bästa skivaffärer, säger Per Hägred. Folk vallfärdade till butiken för att få tips och prata musik med Lennart.


Skrev om musik

Lennart Persson var också ledamot av Kulturrådets fonogramsstödgrupp och ansvarade under mer än 30 år för Bibliotekstjänsts urval av populärmusik.
Men framförallt skrev han om musik. Han började i Arbetet tidigt 70-tal och fortsatte skriva för dagstidningar som Expressen, Kvällsposten, Sydsvenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Gav ut böcker

Under 70- och 80-talet startade och drev han fanzinen Larm och Feber och i början av 2000-talet startade han tillsammans med Expressens Mats Olsson, Jan Gradvall och Andres Lokko musiksajten Feber. Under en kort period medverkade "Feber-skribenterna" i Expressen/Kvällsposten.
Lennart Persson har också gett ut flera böcker. De senaste - "Sånger om kärlek" från 2005 och "Sånger om sex, Gud och ond bråd död" från 2008 - har fått strålande recensioner.
- Lennart hade ett otroligt kunnande, men han skrev alltid med hjärtat, säger Per Hägred.
- Han var en ödmjuk och omtänksam människa som kommer att saknas väldigt mycket av väldigt många.
Lennart Persson lämnar efter sig hustru, två barn från ett tidigare äktenskap och två barnbarn.
Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag