Lennart Sandén fick 2 000 kronor i böter efter att ha klockats för 17 kilometer i timmen på gångfartsområde där sju kilometer är max. Foto: Rickard Gustafsson/ Laholms tidning
Lennart Sandén fick 2 000 kronor i böter efter att ha klockats för 17 kilometer i timmen på gångfartsområde där sju kilometer är max. Foto: Rickard Gustafsson/ Laholms tidning

Lennart körde 17 km/h – och fick 2 000 i böter

Publicerad

Vid en hastighetskontroll på Östertullsgatan i Laholm bötfälldes flera förare för fortkörning. Lennart Sandén fick 2 000 kronor i böter efter att ha klockats för 17 kilometer i timmen på gångfartsområde där sju kilometer är max.

– Men den här delen är inte byggd på ett sådant sätt att man kan kalla det ett gångfartsområde, säger Lennart Sandén som kommer att överklaga boten.

17 bilister bötfälldes på Östertullsgatan för ett par veckor sedan, skriver Laholms tidning. De hade alla överskridit "gångfart" eller sju kilometer i timmen.

En kvinna i Mellbystrand klockades för 15 km/h och skrev på boten. Men efter att ha läst på lite om lagar och förordningar har hon överklagat boten till Halmstads tingsrätt. I sitt överklagande hänvisar hon bland annat till Vägverkets författningssamling där det bland annat heter att: "Hastighetsmätare ska visa hastighet i km/h. Hastigheter under 20 km/h behöver inte visas".

– Och om det inte är ett krav så kan man inte bötfälla någon som kör under 20, säger kvinnan som även menar att gångtrafikområdet inte är tillräckligt tydligt avgränsat.

Finns kriterier

Och det är även den omständigheten som Lennart Sandén kommer att driva i sin överklagan.

– Det är vissa saker som måste vara uppfyllda för att det ska klassas som ett gångtrafikområde, säger Lennart Sandén.

Det kan till exempel innebära att gångbanan är upphöjd eller att det står blomkrukor, bänkar eller liknande som gör att det tydligt framgår att ytan är avsedd för just gående.

– Och här är det inte byggt på ett sådant sätt, säger Lennart Sandén som ser fram emot att få sin bot prövad.

– Det finns inget prejudikat för det här.

Som Kvällsposten tidigare berättat är gångfartsproblematiken inget som är unikt för Laholm.

Även Laholms kommun är intresserad av en rättslig prövning.

– Nu är det jurister som ska läsa paragrafer och tolka detta. Det ska bli jätteintressant, säger Annica Pålsson, trafikplanerare på Laholms kommun till Hallandsposten.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag