Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lelles vänner samlar in pengar till tipsare

Lelle Hildebrand har varit försvunnen i 19 år. Hans syskon har utlyst en belöning på 350 000 kronor för tips. Nu spär vännerna på den summan.
Foto: ARKIV
Dömde trippelmördaren Ricard Nilsson var misstänkt för inblandning i Lelles försvinnande. Nilsson har aldrig erkänt någon inblandning.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Vid luciatid genomfördes nya dykningar i Ivösjön för att försöka hitta en kropp och få ett avslut för Lelle Hildebrands anhöriga.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Vänner till den spårlöst försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand har startat en egen insamling för att öka på den belöning på 350 000 kronor som hans syskon har utlyst.

– Vi är några stycken som vill hjälpa till, säger Lelles vän Mattias Sturk i Kristianstad.

Lelle Hildebrand, 36, försvann i samband med en spelning med hårdrocksbandet Hammerfall i Sölvesborg den 25 januari 1999.

Den kvällen hade han träffat konsertarrangören Ricard Nilsson som hade gett honom 28 000 kronor som Hammerfall skulle ha i gage.

Tio dagar efter försvinnandet hittades Lelle Hildebrands portfölj med drygt 70 000 kronor.

Mördare var misstänkt

Ricard Nilsson frihetsberövades som misstänkt för att ha något med försvinnandet att göra – men förundersökningen mot honom lades ner.

Nilsson dömdes senare för trippelmord i trakten av Klippan. Ett brott som han i efterhand har förklarat sig skyldig till.

Något brott mot Lelle har han aldrig erkänt.

Lelle Hildebrand förmodas vara död men han kropp har aldrig hittats. I december förra året gjorde polisen ett antal nya dykningar i Ivösjön efter honom. Men förgäves.

Syskonen ger belöning

Lelles fem syskon utlyste i februari en belöning på 350 000 kronor för tips som leder till att broderns kropp hittas – eller att någon döms för mordet på honom.

– Det är många år som har gått, snart 20 år, sa Lelles bror Guido Hildebrand till Kvällsposten i samband med att belöningen utlystes.

– På den tiden har det hänt mycket. Man kan ha fått en annan social trygghet, börjat umgås med andra eller bara hamnat i en annan livssituation som gör att de vågar berätta nu.

Mattias Sturk och flera andra av Lelles vänner och bekanta vill hjälpa till och göra belöningen ännu attraktivare.

Vill hjälpa de anhöriga

De har startat en Facebookgrupp som heter "Hjälp till att lösa Lelle Hildebrands försvinnande".

"Vi vill hjälpa Lelles anhöriga att få ett svar och ett avslut efter alla dessa år", skriver de.

Fram till och med påskafton pågår insamlingen av pengar att öka på belöningen med.

– De går in på ett Swishkonto som tillhör Lelles bror Guido, säger Mattias Sturk.

– Vi vet inte om det gör någon skillnad. Det har inte kommit in så mycket pengar. Men man vet aldrig.