Lelle Hildebrand försvann för snart 19 år sedan. Foto: / OKÄNDLelle Hildebrand försvann för snart 19 år sedan. Foto: / OKÄND
Lelle Hildebrand försvann för snart 19 år sedan. Foto: / OKÄND
Spaningar efter försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand. Foto: ANNE LUNDHOLM / BLTSpaningar efter försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand. Foto: ANNE LUNDHOLM / BLT
Spaningar efter försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand. Foto: ANNE LUNDHOLM / BLT

Lelle Hildebrands syster efter beskedet: "Vill få ett avslut"

Publicerad

Den 25 januari 1999 försvann Lelle Hildebrand, 36, från en rockklubb i Sölvesborg.

Utredningen kring hans försvinnande har inte kunnat ge de anhöriga svar på vad som hänt deras son och bror.

Nu återupptas förundersökningen av polisens Kalla fall-grupp.

– Det känns jätteskönt att de tar upp det igen. Vi kanske kan få reda på vad som hänt. Förhoppningsvis kan de hitta en kropp, så att vi kan få ett avslut, säger Lelle Hildebrands syster Aslög Hildebrand.

Den 25 januari 1999 spelar hårdrocksbandet Hammerfall på rockklubben Kartago i Sölvesborg. Lelle Hildebrand har bara varit bandets turnéledare en kort tid. Mitt under bandets spelning går Lelle Hildebrand ut för att träffa Ricard Nilsson, som några dagar tidigare anordnat en konsert med Hammerfall. Tanken var att Ricard Nilsson skulle lämna över bandets gage för spelningen, 28 000 kronor. De två lämnade platsen i Ricard Nilssons bil och enligt Nilsson släppte han av Lelle Hildebrand en kvart senare.

Där slutar spåren efter Lelle Hildebrand.

Här på rockklubben Kartago syntes Lelle Hildebrand senast.

LÄS OCKSÅ: Försvann för 18 år sedan – nu ska mysteriet lösas


"Konsekvent nekat"

Polisens teori är att han sköts och att hans kropp dumpades. Ricard Nilsson dömdes året senare för ett brutalt trippelmord där han sköt ihjäl tre män vid Forsmöllans rastplats utanför Klippan i samband med en bilaffär, ett brott han senare kom att erkänna.

Nilsson har under åren konsekvent nekat till att ha något med Lelle Hildebrands försvinnande att göra. År 2001 lades förundersökningen ned.

Nu meddelar polisen i Region syds Kalla fall-grupp att man tar över fallet och öppnar förundersökningen. Man kommer bland annat att genomföra dykningar i vattendrag i området där Lelle Hildebrand försvann.

– Om det är någon som vet någonting så hoppas jag att det kommer fram. Så att vi äntligen kan få ett avslut, säger Aslög Hildebrand.

Ingen begravning

För Lelle Hildebrands familj har det varit svårt att gå vidare, trots att 18 år gått sedan försvinnandet.

– Vi har haft en minneshögtid, men ingen begravning. Det är svårt att gå vidare när man inte har en kropp. Vi undrar vad som hände, och varför, Aslög Hildebrand.

Hur minns du din bror i dag?

– Han var väldigt rolig att umgås med. Han hade humör, men var omtänksam och snäll. Det är svårt att beskriva.

Enligt polisen är man "intresserad av om det finns nya uppgifter från allmänheten i det som rörde Lelle Hildebrand som person och om själva försvinnandet". Därför uppmanar man alla som kan sitta på uppgifter i saken att höra av sig.

– Om det är någon som vet någonting så hoppas jag att det kommer fram. Så att vi äntligen kan få ett avslut, säger Aslög Hildebrand.

 

LÄS OCKSÅ: Hittade kroppen var inte Lelle Hildebrand

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag