Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lelle Hildebrands död utreds igen - efter 14 år

Huset där Lelle Hildebrand, 37 år, syntes för sista gången 1999.
Foto: Thomas Persson

Lelle Hildebrand var 37 år då han försvann spårlöst från en rockklubb i Sölvesborg.

Fjorton år har gått, men Lelle har aldrig hittats och vad som hänt honom är fortfarande ett mysterium.

Nu väcks fallet till liv i en cold case-satsning hos Blekingepolisen.

25 januari 1999 är den då 37-årige turnéledaren Lelle Hildebrand på rockklubben Kartago i Sölvesborg med hårdrockbandet Hammerfall.  Under konserten får han ett samtal från konsertarrangören Ricard Nilsson, som är skyldig honom biljett­intäkter från en konsert i Kristianstad ett par dagar ­tidigare. Lelle säger att han ska göra ett ärende men kom aldrig tillbaka till klubben.

Hördes pistolskott

Ricard Nilsson har berättat att han och Lelle åkte i väg i hans bil, men säger att han efter en kvart släppte av Lelle utanför Kartago igen. Polis och åklagare var övertygade om att Ricard Nilsson mördat Lelle och han häktades, men släpptes senare och har hela tiden nekat. Han dömdes senare till livstids fängelse för ett trippelmord i Klippan.

En kvinna har sagt till polisen att hon kvällen som Lelle försvann hörde ett pistolskott från ett skogsområde nära konsertlokalen. Dagen efter konserten kontaktade Lelles sambo polisen och anmälde honom som försvunnen.

Utredning av Leif GW Persson

Efter att Lelle Hildebrands portfölj hittats vid sjön Immeln några mil norr om Kristianstad sökte polisen i trakten kring sjön med hundar, helikopter och värmekamera. Dykningar gjorde i sjön och i Ivösjön, efter tips om att en kropp dumpats där. Men sökningarna gav inga resultat.

Fallet har nu setts ut som ett av de fall som till hösten tas upp av Blekingepolisens kalla fall-grupp som startas efter rikspolisstyrelsens utredning, gjord av Leif GW Persson.

– Det är ett uppdrag som alla polismyndigheter har. Enligt en rapport från rikspolisstyrelsen ska alla myndigheter titta över sina olösta fall av dödligt våld, säger kriminalkommissarie Ingmar Harrysson vid Blekingepolisen.

Utredningen gås igenom från pärm till pärm

Det finns inget datum för när arbetet sätter i gång, men han tror att det blir någon gång efter semestrarna.

– Vi ska titta igenom utredningarna för att se om det finns några framgångsfaktorer i fallet, höra om vittnen som kan tänkas berätta annat i dag och se om det finns teknisk bevisning som vi kan analysera med ny teknik, säger han.

Det börjar med att utredningen gås igenom från pärm till pärm. Därefter analyseras hur arbetet ska gå vidare.

Ingmar Harrysson vill inte svara på om det kan vara aktuellt att åter höra Ricard Nilsson.

– Vi tittar igenom helt förutsättningslöst och ser vad det finns det att göra. Vi är inte alls där framme än att vi är vid de frågorna än.

Flera fall kommer att ses över i satsningen, bland annat ett rånmord på en man i Skillingsmåla.