I dag finns det bostadshus och lekplatser på området där det tidigare låg, bland annat, en oljecistern. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Sanna Dolck
I dag finns det bostadshus och lekplatser på området där det tidigare låg, bland annat, en oljecistern. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Sanna Dolck

Lekplats i Malmö ges näst högsta riskklass

Publicerad

Marken vid en lekplats i Rosengård i Malmö kan innehålla farliga gifter.

På platsen låg tidigare bland annat en oljecistern.

– Det kan röra sig om DDT och andra ämnen, säger Niccola Eklund, handläggare på länsstyrelsen, till Skånskan.

I dag finns bostadshus och lekplatser på området.

Men fram till 1980-talet låg här en oljecistern och plantskola; Rosenholms handelsträdgård.

Länsstyrelsen bedömer att platsen troligen är förorenad och ger den näst högsta riskklass, vilket innebär hög eller mycket hög farlighet.

– Det kan finnas föroreningar kvar i form av bekämpningsmedel och oljeföroreningar om man gräver i marken. Det kan också förekomma i grundvattnet. Det handlar om de bekämpningsmedel som användes mellan 1945 och 1976, sådana är vanligtvis svårnedbrytbara, säger Niccola Eklund, handläggare på länsstyrelsen, till Skånskan.

Jorden bör inte intas av barn

När plantskolan lades ner togs en decimeter av det översta jordlagret bort och ersattes. Risken att exponeras av gifterna är enligt länsstyrelsen liten då föroreningarna ska finnas under matjorden och grundvattnet troligtvis inte används.

Men jorden på lekplatserna bör inte intas av barn och odlade grönsaker bör sköljas, anser länsstyrelsen.

Kan få bekosta en undersökning

Om fastighetsägarna vill göra en undersökning och eventuell sanering kan det till slut bli så att de får bekosta den själva.

– Det finns ingen som direkt är ansvarig då Rosenholms Driverier som hade handelsträdgården troligen inte finns kvar. Fastighetsägarna kan söka pengar från Naturvårdsverket, men det är enbart den högsta riskklassen som får statligt bidrag, säger Niccola Eklund till Skånskan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag