Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lekplats i Malmö ges näst högsta riskklass

I dag finns det bostadshus och lekplatser på området där det tidigare låg, bland annat, en oljecistern. Bilden har inget med händelsen att göra.Foto: Sanna Dolck

Marken vid en lekplats i Rosengård i Malmö kan innehålla farliga gifter.

På platsen låg tidigare bland annat en oljecistern.

– Det kan röra sig om DDT och andra ämnen, säger Niccola Eklund, handläggare på länsstyrelsen, till Skånskan.

I dag finns bostadshus och lekplatser på området.

Men fram till 1980-talet låg här en oljecistern och plantskola; Rosenholms handelsträdgård.

Länsstyrelsen bedömer att platsen troligen är förorenad och ger den näst högsta riskklass, vilket innebär hög eller mycket hög farlighet.

– Det kan finnas föroreningar kvar i form av bekämpningsmedel och oljeföroreningar om man gräver i marken. Det kan också förekomma i grundvattnet. Det handlar om de bekämpningsmedel som användes mellan 1945 och 1976, sådana är vanligtvis svårnedbrytbara, säger Niccola Eklund, handläggare på länsstyrelsen, till Skånskan.

Jorden bör inte intas av barn

När plantskolan lades ner togs en decimeter av det översta jordlagret bort och ersattes. Risken att exponeras av gifterna är enligt länsstyrelsen liten då föroreningarna ska finnas under matjorden och grundvattnet troligtvis inte används.

Men jorden på lekplatserna bör inte intas av barn och odlade grönsaker bör sköljas, anser länsstyrelsen.

Kan få bekosta en undersökning

Om fastighetsägarna vill göra en undersökning och eventuell sanering kan det till slut bli så att de får bekosta den själva.

– Det finns ingen som direkt är ansvarig då Rosenholms Driverier som hade handelsträdgården troligen inte finns kvar. Fastighetsägarna kan söka pengar från Naturvårdsverket, men det är enbart den högsta riskklassen som får statligt bidrag, säger Niccola Eklund till Skånskan.