Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lejlas bil eldades
upp av vandaler

Lejla Heco, 28, fick en bil av sin pappa för en vecka sen. Foto: Privat
Lejlas bil och bilen framför brann för fullt. Foto: Privat

För en vecka sedan fick Lejla Heco, 28, en bil av sin pappa.

På söndagskvällen parkerade hon bilen utanför hans bostad i Malmö. 50 minuter senare hade någon satt eld på bilen som blev totalförstörd.

– Det är hemskt! Jag har bott sex år i New York men Malmö är faktiskt värre i brottslighet, säger Lejla.

Bilbränder är tyvärr vardagsmat i många svenska städer i dag. Men när man väl drabbas själv kommer det som en chock, berättar Lejla Heco.

– Det känns rent ut sagt traumatiskt. När jag såg blåljusen nere på gatan förstod jag att det var min bil som brann. Man tror ju inte sånt ska hända en själv.

Lejla pendlar mellan Malmö och Ystad till jobbet, en resa som tar cirka 45 minuter. För en vecka sedan fick hon sin pappas gamla bil, en Chevrolet med tio år på nacken. Inget vräkigt, utan en av märkets små modeller.

Besökte pappan i Eriksfält

På kvällen var hon på besök hemma hos pappan som bor i Eriksfält, ett bostadsområde i stadsdelen Fosie i Malmö. Bilen parkerades på en återvändsgata.

Det hade inte ens gått en timme när Lejla såg utryckningsfordon nere på gatan utanför. Lejlas bil samt bilen framför brann för fullt.

– Först tänkte jag att något skjutit en raket som fått bilen att börja brinna. Men poliserna som kom dit sa att branden branden var anlagd. Själv tror jag att det började brinna i bilen framför först, förklarar Lejla Heco.

Så här såg bilen ut när den var släckt. Foto: PRIVAT

”Känner att det är ett samhällsproblem”

Hon bor själv i stadsdelen Lönngården, inte så långt från pappan. Där har bilbränder blivit vanliga.

– Jag känner att det är ett samhällsproblem, det är skjutningar, bilbränder och mycket skit som händer i Malmö. Tack och lov har jag inte drabbats personligen förut.

Lejla har bott i New York tidigare och bevittnade bland annat den stora gasexplosionen på 116:e gatan i Harlem i mars 2014, en händelse som krävde åtta människoliv.

Men hon tycker ändå New York är en tryggare plats än dagens Malmö.

– Där ser man poliser i varje gathörn, inte här. Nej, Malmö har blivit en värstingstad, tycker Lejla Heco.

Räddningstjänsten bekräftar att man ryckte ut på en bilbrand i området 20.24 på söndagskvällen.

– Det var bra fyr och en byggnad i närheten hotades, så vi hade två enheter på plats som släckte, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänst Syd.

Ärendet har nu lämnats över till polisen för utredning.