Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif Mannerströms ilska över pannkaksförbudet

Leif Mannerström tycker att pannkaksförbudet är absurt. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Det råder pannkaksförbud på alla Malmös skolor.Foto: CARIN PÅLSSON / EXPRESSEN / CARIN PÅLSSON

I höstas förbjöds favoriten pannkakor från Malmös skolmatsalar.

Anledningen är att allergiska elever inte ska känna sig utanför.

– Jag började gapskratta när jag läste det, det är typiskt Sverige, säger Leif Mannerström och skrattar. 

Under den internationella pannkaksdagen, den 13 februari, lös de populära pannkakorna med sin frånvaro. Leverantören har sedan 2009 tillagat pannkakor utan ägg och mjölk, men när de slutade med produktionen så drog Malmö stad in pannkakorna på grund av rättviseskäl.

Leif Mannerström, en av Sveriges populäraste och främsta kockar, menar att beslutet är absurt.

– Jag förstår verkligen inte vad man håller på med, det ska väl inte vara så förbannat svårt att kunna göra recept på andra pannkakor så att alla ungar kan få äta. Men det där är typiskt Sverige på något vis, säger han.

Tycker Sverige är känsligt

Leif Mannerström menar att det är tråkigt att plocka bort en så populär rätt från skolmenyn, speciellt om det finns andra sätt att laga pannkakor.

– Om alla ungar nu gillar pannkakor så är det väldigt konstigt att ta bort det, kan jag tycka. Ska ingen få äta pannkakor för att några är allergiska, det måste kunna gå att lösa. 

Leif Mannerström säger att det måste finnas sätt att ta fram recept så att alla barn ska kunna äta pannkakor, och menar att Sverige är ett väldigt känsligt land när det handlar om allergier.

– En gång skulle jag ut och göra propaganda för att få ungarna att äta mer fisk, så jag gjorde hemlagade fiskburgare som blev jätteuppskattat bland barnen. Men då kom en dietist och sa att det inte fick finnas räkor i huset, det är så känsligt i Sverige. 

"Det är så det är"

Leif Mannerström berättar att det har blivit känsligare i Sverige med specialmat på grund av allergier. 

– Det har absolut blivit känsligare, men det är så det är. Det är inga problem för min del, det är min uppgift att ge kunder den mat de vill ha. Det får man inte glömma, säger han. 

 

https://www.instagram.com/p/BfawI3nH42t/?taken-by=expressen

 

LÄS MER: Smetigt rättviseargument mot pannkakor