Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s teori om stenkastningarna

Leif GW är övertygad om att det rör sig om flera unga killar som har samlat på sig sten och sedan åkt med moped till E65:an för att kasta.
Leif GW uppmanar föräldrar till tonårskillar att vara extra uppmärksamma.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
En dansk bilförare blev av med synen på ena ögat efter att en sten krossade framrutan.
Foto: Carsten Petersen / Privat

Leif GW Persson pratade om stenkastningarna mot danskar i TV4 Nyhetsmorgon.

Han har en klar teori om vilka som ligger bakom dåden.

– Det är säkert unga killar med moped med lokal anknytning, säger Leif GW.

I dagens Nyhetsmorgon på TV4 uttalade sig kriminologen Leif GW Persson om något som satt skräck i danskar de senaste veckorna. 75 danskar har anmält att de fått stenar kastade på sig – en av dem skadade sig så pass illa att den blev blind på ena ögat.

– Det är hela skalan från mordförsök till skadegörelse. Det är upptåg som kan få förfärliga konsekvenser, säger Leif GW Persson i TV4.

Han tror inte att det bara rör sig om något ungdomsbus. Han tror att det är ett riktat dåd just mot danskar. Motivet är däremot inte lika uppenbart.

– Ja jag vet inte, Skåne har ju varit svenskt sen freden i Roskilde 1658, så det är ju 363 år sen. De värsta såren borde väl ha läkt ihop.

Danska bilar har fått kastade på sig på E65:an mellan Malmö och Ystad, vilket Kvällsposten tidigare rapporterat om. 

GW:s teori: 13-15 år gamla ungdomar

75 anmälningar har kommit till polisen och de har i dagsläget polisstyrkor på plats längs de drabbade vägarna för att förhindra brottet.

Leif GW är övertygad om att det är flera unga killar som är inblandade i stenkastningarna. Han menar att de bör vara omkring 13 till 15 år gamla, vilket gör att de kanske inte ens är straffskyldiga.

Utöver att danskar skadas är Leif GW bekymrad för de föräldrar som kan bli skadeståndsskyldiga om ungdomarna upptäcks.

– Om ungdomen är på väg med bästa vännen på moped med fickorna fulla med sten, då finns det anledning för föräldrarna att ingripa.

TV: Leif GW Persson försvarar Felix Herngren om troféjakten