Kvällsposten publicerade i veckan som gick en lång intervju i flera delar med Ulf Borgström. Intervjun gjordes på Salberga-anstalten i Västmanland där några av Sveriges mest hårdbevakade interner sitter. Borgström avtjänar ett åttaårigt straff för mordbrand och släpps sannolikt ut sommaren 2016.
Tycks inte ha ändrat sig
Gryningspyromanen, som han kallats, har tidigare undvikit att ställa upp på längre intervjuer med journalister. Kvällspostens syfte med att träffa Borgström var bland annat att ta reda på om hans hot om hämnd finns kvar.
Inte mycket under samtalets gång tydde på att han ändrat sig på något vis under snart 1 600 dagar i fängelse. Den rädsla för nya anlagda bränder som finns hos invånarna i Ystad den dag Ulf Borgström kommer tillbaka verkar vara befogad.
"De här gör tvärtom"
Men enligt Leif GW Persson borde det egentligen finnas få skäl för en så illa omtyckt person som Gryningspyromanen att återvända till just Ystad.
– En normal människa skulle ju byta identitet, flytta lång bort och starta om på nytt. De här gör tvärtom och åker tillbaks, säger GW.
Vilket är precis vad Ulf Borgström antyder i mer eller mindre vaga ordalag att han ska göra. Gång på gång i intervjun talar han om hämnd och att ystadsborna ska stå till svars.
Varför?
– Han upplever väl ett stort egenvärde i att hålla på att jävlas med någon. I botten på det här finns säkert någon magnifik övertygelse om att man utsatts för en stor oförrätt, säger Leif GW Persson.
Krimprofessorn har stor erfarenhet av gärningsmannaprofiler och har träffat åtskilliga tunga brottslingar.
– Återfallsrisken på en sådan där är hög. Det är nog tyvärr så. Det där låter inget kul alls.
Går inte att nå
Hur kan man skydda sig mot en sådan person?
– Det går ju naturligtvis men då får man välja lösningar som jag tyvärr inte kan prata om. Det är väldigt svårt att skydda sig mot en sådan.
– Problemet med de där är att det inte går att prata dem till rätta. Sådana där människor går inte att nå. De är inte mottagliga för vanlig argumentation. Det bara gör dem ytterligare förbannade.
Ewa-Gun Westford, polis och själv numera boende i Ystad, var under långa perioder medias kontaktperson under utredningarna mot Ulf Borgström. Hennes erfarenhet är att Gryningspyromanen satt djupa spår bland invånarna i Ystad.
– Jag vet att Ystadsborna har rädslan ganska så tätt under huden. När det brinner då kommer de här känslorna upp igen. Det är helt klart att man var mycket rädd för honom under tiden han höll på.
Var delaktig i gripandet
Westford, i dag kommunikationsansvarig inom polisen i region Syd, var själv delaktig i gripandet av Borgström när han misstänktes för flera bränder i Simrishamn i juli 2008, och har skrivit om honom i en bok.
Hon tycker det är bra att Kvällsposten publicerat intervjun med och artiklarna om Ulf Borgström nu, ett drygt år innan han kan vara tillbaka i Ystad.
– Det kan vara bra att veta var Borgström står. Som skattebetalare och medborgare tycker jag det är en demokratifråga att få veta vad som händer och vad som kan komma att hända.
– Sedan får man som Ystadsbo förhålla sig till de här uppgifterna man fått i artiklarna.
Samtidigt är Ewa-Gun Westford förbluffad över att Borgström uppenbarligen inte ändrats ett dugg under tiden i fängelse.
– Någonstans har jag tänkt att med stigande ålder så måste han börja bli trött på det här livet. Han har suttit inne så länge och haft tid att begrunda och tänka efter. Han har andra möjligheter om han vill det.
– Efter så långt liv med kriminalitet och elände, och att man då väljer den onda vägen. Att sitta där han sitter och utslunga hot, det stämmer till eftertanke.
Var punktmarkerad
När och om Borgström återvänder till Ystad kommer både invånare och polis att vara på tårna, tror Ewa-Gun Westford. I Ystadsbornas ögon är Ulf Borgström skyldig till avsevärt fler bränder än han dömts för.
– Absolut. Men så finns det också en ingrediens i detta när man väljer ut byggnader lokaler och fastigheter som har en kärna av känslighet i sig, det vill säga det betyder något för de som bor på orten. Jag tänker på Möllan i Skivarp, på Domargården i Hammenhög och jag tänker på Soldattorpet i Ystad, säger hon.
Vilken taktik polisen skulle kunna använda mot Borgström om han gör verklighet av sina hot vill Westford inte gå in på.
När Ulf Borgström åkte fast för en anlagd brand i ett flerfamiljshus i Ystad 2010, den som han senare dömdes för, hade polisen punktmarkerat honom under hela hösten, minns numera pensionerade länskriminalaren Dan Granvik.
Han har utrett en lång rad brott som Borgström varit misstänkt för och bedömer honom som en rätt smart person.
– Borgström är förvisso intelligent, men orsaken till att han fällts så få gånger är att bevisningen är så svår, bränder är svårutredda och det vet de som tänder på, säger Dan Granvik.
Gjorde några misstag
Efter den anlagda branden i Ystad teg sig Borgström igenom förhören. Men han åkte till slut dit på några misstag:
Avtryck från hans skor hittades vid brottsplatsen.
Fibrer på hans jacka kunde knytas till en matta på vinden där branden startade.
– Hela rättsprocessen rullades i gång för att bevisa att han var skyldig, och det gick ju i mål den gången. Det var ett betyg på att vi gjort ett bra jobb, säger Dan Granvik.
Ingen har glömt
Lars Mohlin, chefredaktör på Ystads Allehanda, har känt av Ystadsbornas farhågor. Ingen har glömt vad Borgström ställde till med innan han sattes bakom lås och bom.
– Visst finns det en oro för som händer när Borgström kommer ut. Han har gjort så mycket skada här och många är oroliga att det ska börja igen när han blir frisläppt.
– Först och främst är Ystadborna oroliga för att någon ska komma till skada. Men även att någon av stadens många fina historiska byggnader ska förstöras av pyromanen, säger Mohlin.
Enligt Ystads starke man, kommunalrådet Kent Mårtensson (S), blir det polisens sak att hantera Borgström den dag han eventuellt återvänder till staden.
– Kommunen har inte resurser att sätta in till sådant, men däremot vet jag att polisen arbetar med det här och det är ju deras uppgift. Polisen har naturligtvis koll på när han är på väg ut. Jag tyckte de skötte det bra förra gången.
Fri om ett år
Borgström frigivning om ett år är inget som varit uppe på dagordningen bland de styrande i kommunen, uppger Mårtensson.
– Jag har inte märkt av någon större diskussion om det på stan. Men det är klart att det kan väckas till liv igen. Jag minns att det var en orolig tid med ett stort antal bränder innan han dömdes till fängelse.