Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW Persson tror inte Emilia mördades

Barndomsvän sitter häktad misstänkt för mordet på Emilia.
Emilia Lundberg från Tollarp anmäldes försvunnen den 23 november och hittades död den 3 december.
Foto: PRIVAT
Kriminaltekniker arbetade med säkring av bevis när Emiias kropp hittades i Vramsån.
Foto: JENS CHRISTIAN

Leif GW Persson tvivlar på att Emilia Lundberg i Tollarp blev mördad. Det förklarade han på söndagen i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag tror inte att man kan utesluta en annan förklaring än att Emilia skulle ha utsatts för ett brott, säger han.

På måndagen måste åklagaren på nytt begära förlängd åtalstid för den misstänkte mördaren som är frihetsberövad sedan fem månader.

I söndagens Nyhetsmorgon i TV4 redogjorde kriminologiprofessorn Leif GW Persson för sin syn på fallet Emilia.

Den 20-åriga kvinnan från Tollarp anmäldes försvunnen den 23 november förra året och hittades död i Vramsån på hemorten den 3 december.

En man i 20-årsåldern som var barndomsvän till henne greps som misstänkt för mord och har nu varit frihetsberövad sedan den 4 december, i fem månader.

Han är misstänkt på sannolika skäl – den högre graden av misstanke. Och han har omhäktats gång på gång med samma rubricering.

Men Leif GW Persson är långt ifrån övertygad om att misstankarna håller för åtal.

– Det där är ett ärende som inte gör mig så komfortabel. Det kan nog bli ett väldigt besvärligt ärende, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

– Anledningen till att han sitter i finkan mot sitt nekande är väl det enkla faktum att han är den siste som har observerats tillsammans med henne.

Vänner och grannar till Emilia tände ljus och la blommor på torget i centrala Tollarp. Det anordnades även en minnestund på platsen.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Rättsläkare begår misstag”

Professorn citerar protokollet från den rättsmedicinska undersökningen som fastslår att Emilias kropp ”uppvisar skador som hon svårligen kunnat tillfoga sig själv”. 

– Det är en ganska giftig formulering. Till och med rättsläkare begår återkommande misstag på den punkten, säger Leif GW Persson.

– Man kan tillfoga sig en förskräcklig massa skador som man så att säga inte normalt föreställer sig att folk tillfogar sig.

Att fastställa hur skadorna har uppkommit blir inte enklare av att kroppen sannolikt legat i vatten i en vecka.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tvivlar på den misstänktes skuld och vill inte utesluta annan dödsorsak än brott, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Omhäktning på måndagen

Leif GW Persson har varit i kontakt med polisens förundersökningsledare som sagt att de utredningsansvariga ”hoppas kunna väcka åtal inom ett par månader”. 

– Det är en lång tid. Risken med det – om det nu skulle finnas någon annan i bakgrunden, en alternativ gärningsman – är att det nog blir väldigt knepigt om man skulle göra omtag.

Senast klockan 11 på måndagen måste åklagaren på nytt begära den misstänkte mannen omhäktad – eller försätta honom på fri fot.

Kvällsposten har sökt den misstänktes advokat Melka Kjellberg och kammaråklagare Kristina Amilon.

TV: Försvunna Emilia, 20, hittad död av dykare

Så här rapporterade vi när försvunna Emilia, 20, hittades.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!