Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW övertygad – efter åtalet mot Madsen

Leif GW Persson är övertygad om att Peter Madsen fälls för mord.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen.
Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

Peder Madsen, 47, åtalas för mord på Kim Wall.  

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen kräver att Madsen ska dömas till livstids fängelse. 

Något som inte kommer som en överraskning för Leif GW Persson. 

– Jag har väldigt svårt att se att han skulle kunna bli något annat än fälld. 

Uppfinnaren Peter Madsen har suttit häktad sedan mitten av augusti förra året misstänkt för att ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall. Nu åtalas han bland annat för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen kräver att Madsen ska dömas till livstids fängelse, i andra hand förvaring – inlåsning på obestämd tid. 

– Det är det strängaste straffet som finns i Danmark, säger Leif GW Persson. 

Kriminalprofessorn är inte förvånad över åtalet och säger att allt annat hade varit konstigt. 

Hur Kim Wall dog är fortfarande okänt, men enligt åtalet som lades fram under tisdagen ska det ha skett genom att Peter Madsen skar halsen av henne eller genom att han ströp henne, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.  

"Vill inte utesluta att han kommer erkänna" 

Leif GW Persson vill läsa det rättsmedicinska uttalandet för att kunna få en klar bild över hur hon dog. Men om han får gissa tror han att det skedde genom en strypning. 

– De lämnar ju öppet för alternativ. Jag vet inte, men gissningsvis är det en strypning. Det brukar vara betydligt vanligare än det andra. Och har han skurit halsen av henne, varför skulle han senare ägna sig åt att tortera henne, när hon redan är död? Då stämmer det inte med den skadebilden. 

Enligt åklagaren har Peder Madsen planerat och förberett mordet på Kim Wall. Leif GW Persson vill inte kommentera exakt hur den slutsatsen har dragits, men säger att det skulle kunna handla om att han kan ha tagit med sig grejer som han behöver. 

– Men mitt intryck av åklagaren och av förundersökningsledaren Jens Möller är att de är långt ifrån dumma i huvudet. De gör ett väldigt kompetent intryck, så det här är inget som de slänger ur sig. 

Rättegången är planerad att inledas den 8 mars och GW Persson har svårt att se att han skulle bli något annat än fälld. 

– Jag vill inte ens utesluta att han kommer erkänna, men det kommer väl att visa sig. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!