Leif GW Persson säger sig vara 100 procent säker på vem som mördade Lelle Hildebrand. Foto: / SVTLeif GW Persson säger sig vara 100 procent säker på vem som mördade Lelle Hildebrand. Foto: / SVT
Leif GW Persson säger sig vara 100 procent säker på vem som mördade Lelle Hildebrand. Foto: / SVT
Lelle Hillebrand har varit försvunnen sedan år 1999 och polisen tror att han blivit mördad. Foto: PrivatLelle Hillebrand har varit försvunnen sedan år 1999 och polisen tror att han blivit mördad. Foto: Privat
Lelle Hillebrand har varit försvunnen sedan år 1999 och polisen tror att han blivit mördad. Foto: Privat

Leif GW Persson: "Säker på vem som mördat Lelle"

Publicerad

Det har snart gått 20 år sedan Lelle Hildebrand försvann spårlöst från en spelning i Sölvesborg.

I Veckans brott säger sig Leif GW Persson vara säker på vem mördaren är – en person som tidigare har varit misstänkt i polisutredningen.

– Det är jag ganska 100 på, säger Leif GW Persson i Veckans brott.

Den 25 januari 1999 försvann Lelle Hildebrand spårlöst från rockklubben Kartago i Sölvesborg – under en spelning med bandet Hammerfall, som Hildebrand var turnéledare för.

Huset där rockklubben Kartago tidigare låg i Sölvesborg.Foto: THOMAS PERSSON/KVP

Nu säger sig Leif GW Persson vara säker på att det är en man som tidigare varit misstänkt i fallet som är mördaren.

– Det är jag ganska 100 på, det finns inte utrymme för någon annan. Jag tror också att han är ensam när han gör det, säger han i Veckans brott i SVT.

"Har lurat med honom dit"

I programmet säger kriminologiprofessorn även att han tror att Lelle Hildebrand blev blev skjuten vid sjön Immeln, där hans slips hittades. Några hundra meter från slipsen hittades hans väska.

– I det läget Lelle upplever att han ska bli angripen så har han gjort sig av med sin väska som innehåller drygt 70 000 kronor. Dels för att han tänker att han kan hämta den senare och dels för att det är svårt att göra motvärn om du har en väska i näven.

Leif GW Persson menar att det faktum att gärningsmannen inte har tagit väskan är ett tydligt tecken på att Lelle Hildebrand själv gjorde sig av med den.

– Den andra göken borde ju rimligtvis ha tagit hand om väskan, han är den typen. Det är 70 000 i den plus en dator. Plus att väskan kan innehålla annat som inte är bra för honom.

Fallet har tagits upp igen

År 2001 lades utredningen av Lelle Hildebrands försvinnande ner och år 2006 dödförklarades han.

Det skulle dröja ända tills 2013 innan fallet togs upp igen efter att ha pekats ut av Leif GW Persson som möjligt att lösa. Fallet förblev dock olöst.

Efter att svampplockare hittade skelettdelar på Ivön fick fallet ny uppmärksamhet.Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Så i somras – i juli 2017 – hittade några svampplockare skelettdelar på Ivön. Efter polisens undersökningar visade det sig dock att kvarlevorna inte kom från Hildebrand.

Uppmärksamheten i medierna ledde till att nya tips om fallet återigen strömmade in till polisen.

Bo Lundqvist är chef för Malmöpolisens kalla-fall grupp.Foto: TOMAS LEPRINCE

I december berättade Bo Lundqvist, som leder polisens kalla fall-grupp i Region syd, att utredningen återigen skulle öppnas och han vädjade till allmänheten att höra av sig med nya uppgifter.

– Vi kommer inte att sluta leta förrän vi hittar Lelle Hildebrand, säger Bo Lundqvist i Veckans brott.

Han säger att polisen inte är lika säker som Leif GW Persson på vem mördaren är.

– Den personen är fortfarande intressant i den här utredningen man vi utreder också om det kan finnas andra gärningsmän, antingen självständiga eller tillsammans med den här personen, säger Bo Lundqvist.

Syskonen erbjuder belöning

Nu har dessutom Lelle Hildebrands syskon gått ut med en belöning – 350 000 kronor – till den som kommer med information som leder till klarhet i fallet.

– Det är en ganska ansenlig summa som kan göra skillnad i någons liv och som skulle kunna göra enorm skillnad för oss, säger Guido Hildebrand, Lelles bror, i programmet.

Leif GW Persson säger att summan kan ha betydelse för att fallet får en lösning.

– Ibland kan det funka. Det brukar ofta vara så att det finns någon i gärningsmannens närhet som, utan att ha varit med när det hände, ändå har räknat ut hur det har gått till, säger han och fortsätter:

– Det finns uppgifter av den innebörden att den person man tror gjorde sig av med Lelle Hildebrand har öppnat sig för likasinnade. Det är säkert någon av dem som kanske kan ge så pass exakta uppgifter så att man kommer ända fram.

Mannen som Leif GW Persson pekar ut har aldrig åtalats för fallet på Lelle Hildebrand.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag