Leif GW om Madsen: "Han är en förhärdad människa"

Ubåtskonstruktören Peter Madsen misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall – själv nekar han till anklagelserna.

Men enligt Leif GW Persson tyder sättet som Madsen gjorde sig av med hennes kropp på att han är en mycket farlig person.

– Han framstår  i mina ögon som en utomordentligt förhärdad människa, eller knäpp om man så vill, säger Leif GW Persson.

Under tisdagen kommer åklagaren att åter begära Peter Madsen häktad misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

Det är drygt tre veckor sedan den svenska journalisten Kim Wall försvann under en tur med Peter Madsens egenkonstruerade ubåt på Öresund. Den 21 augusti hittades delar av Kim Walls kropp utanför Amager.

Peter Madsen greps redan när han räddades från den sjunkande ubåten. Sedan den 12 augusti sitter han häktad, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Den formella brottsrubriceringen motsvarade först grovt vållande till annans död, men misstänkarna mot Madsen har skärpts och han misstänks nu för mord och brott mot griftefriden. 


LÄS MER: Mysteriet med ubåten som skakade Sverige


Han nekar till anklagelserna men har erkänt att han dumpat Kim Walls kropp i havet. Samtidigt har Madsen haft påtagliga problem med att redogöra för vad som hände ombord på ubåten.

Ändrade sin berättelse

Enligt en första version släppte han av Kim Wall i Köpenhamn redan under kvällen då de gav sig ut. Den versionen har han dock ändrat och bakom häktningsförhandlingens stängda dörrar berättade han att Kim Wall dött i en olycka på ubåten.

Polisens utredning omgärdas av sekretess men de detaljer som släppts till allmänheten visar på de problem som Peter Madsen kan väntats möta när han ska förklara omständigheterna runt Kim Walls död.

Enligt dansk polis visar de kvarlevor som anträffades utanför Amager att kroppen styckats medvetet. Och i Madsens ubåt har man hittat blod som DNA-matchar Kim Wall.

"Ytterst få människor som klarar av"

Att hennes kropp styckats berättar mycket om gärningsmannen för Leif GW Persson. Det är inte vem som helst som kan genomföra dessa brott, menar polisprofessorn.

– Nej, det kan man inte. Det är lyckligtvis så vist ordnat att det är det ytterst få människor som klarar av. Man orkar inte med det. Att ha ihjäl en människa är det betydligt fler som klarar av, säger kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson.

Att döda en annan människa kan vara ett resultat av yttre omständigheter, menar han.

– Man hamnar i en situation som man, enkelt uttryckt, inte kan hantera. Så har det plötsligt hänt. Men att därefter stycka en kropp det är något helt annat. Det är påtagligt på ett sätt som nästan ingen klarar av. 

– Och att göra det i omedelbar anslutning till att den här personen har dött - den andelen som klarar av sånt är inte beräkningsbar. Och det är det som gör att han i mina ögon framstår som en utomordentligt förhärdad människa, eller knäpp om man så vill, säger Leif GW Persson.

För polisens utredare har de senaste veckorna handlat om att försöka slå hål på det Peter Madsen berättar i förhör.

– Hans historia i den delen är inte hållbar, han är inte dum på det viset. Det som gör att han hamnar i den är det där nödvändiga lögnen, att rädda vad som räddas kan och då blir det minst sagt konstigt, säger Leif GW Persson.

Ska genomgå sinnesundersökning

Undre tisdagen begärs Peter Madsen omhäktad. Enligt vad specialåklagare Jacob Buch-Jepsen tidigare berättat för Kvällsposten kommer man, med stöd av fynden av kvarlevor och polisens utredning, att begära Peter Madsen häktad som misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Man kommer även att begära att Madsen genomgår en stor sinnesundersökning

Leif GW Person är, Peter Madsens problem att förklara vad som hände på ubåten till trots, skeptisk till om polisens utredning kommer att leda till en fällande dom för mord. Om Peter Madsen inte skulle erkänna brott.

– Danskarna håller väl på med sitt och så småningom går det till rättegång, det gör det oavsett om man kan styrka en dödsorsak eller inte. Eventuellt kommer man till och med att chansa på någon typ av indiciebevisning där man yrkar ansvar på mord. Kommer man att få honom fälld om man inte kan styrka det på ett sätt som är borton rimligt tvivel? Det har jag svårt att tro. Det är inga större fel på rättssäkerheten i Danmark.

Detta har hänt:

Torsdag 10 augusti: 

Vid 19-tiden lämnar ubåten UC3 Nautilus Köpenhamns hamn. I ubåtstornet ses Kim Wall tillsammans med Peter Madsen. Wall är ombord på Madsens egenkonstruerade ubåt för att arbeta med ett reportage om Peter Madsen.


Fredag 11 augusti: 

Vid 02.30 anmäler Kim Walls pojkvän ubåten saknad till Joint Rescue Coordination Center eftersom Kim inte kommit tillbaka. Under den tidiga morgonen går ett larm om att ubåten kan ha förlist ut till båtarna i Öresund.

Klockan 10.14 går larmet om att ubåten siktats söder om Drogden Fyr utanför Køgebukten. En knapp timme senare

räddas Peter Madsen från ubåten. Kort därefter sjunker fartyget. Senare undre dagen meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen misstänkts för mord alternativt dråp. 


Lördag 12 augusti:

Kloclan 10.00 inleds häktningsförhandlingen mot Peter Madsen. Iklädd joggingbyxor och en blå T-shirt lyssnar han på när åklagaren läser upp anklagelserna. Madsen säger efter förhandlingen "att han har något att berätta".

Lördag 12 augusti, 15.00: Den andra delen av häktningsförhandlingen drar – en timme försenad – i gång. Den hålls inför lyckta dörrar eftersom delar av information är av känslig karaktär. Peter Madsen häktas, misstänkt för Kim Walls död. Samtidigt bärgas ubåten för att under helgen genomsökas av polisens tekniker. Polisen meddelar senare att ubåten har sänkts med avsikt.


Torsdag 17 augusti:

Jens Möller, chef på Köpenhamnspolisens mordenhet, berättar, i ett förinspelat pressframträdande, att dansk polis utgår från att Kim Wall är död.


Måndag 21 augusti:

Danska polisen meddelar att Peter Madsen har uppgett att det skett en olycka ombord på ubåten som orsakat Kim Walls död. Efter olyckan ska Peter Madsen ha dumpat kroppen till havs. 


Måndag 21 augusti:

Polisen får in en anmälan om att delar av en kvinnokropp har hittats i vattnet. 


Onsdag 23 augusti:

Köpenhamnspolisen bekräftar en DNA-matchning mellan de anträffade kvarlevorna och Kim Wall. Kort därefter skriver Kim Walls mamma Ingrid ett inlägg på Facebook om beskedet.

"Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats".


Tisdag 5 september:

Peter Madsen kommer att begäras omhäktad. Nu vill åklagarmyndigheten skärpa brottsrubriceringen till mord och brott mot griftefriden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!