Leif GW: "Jag skulle inte släppt in dem"

Foto: ALEX LJUNGDAHL
69-åringen under tingsrättsförhandlingarna.
Foto: HELENA SJÖGREN
Vapnet som 69-åringen använde.
69-åringen avlossade skotte genom dörren.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Leif GW Persson tror att det kommer bli vanligare att personer tar lagen i egna händer och skjuter personer som uppträder hotfullt mot dem.

Polisen klarar inte av utryckningar och många som kan utsättas är beväpnade, menar kriminologen.

– Jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan, säger Leif GW Persson.

I somras dömdes en nu 69-årig man till fyra års fängelse för dråp, efter att han hösten 2015 sköt ihjäl två bröder som höll på att bryta sig in i hans hus i Vallåkra, Skåne. Efter domen överklagade mannen, som hävdar att han sköt bröderna i självförsvar, och vill bli frikänd. Kort därefter överklagade även åklagaren domen.

Förra veckan inleddes rättegången i hovrätten i Skåne. I samband med det togs fallet upp i "Veckans brott" i SVT, där Leif GW Persson sa att han anser att 69-åringen antingen bör få ett lägre straff – eller frias helt. Bland annat tog GW upp det så kallade Rödebyfallet i Blekinge 2007. Då sköt en man ihjäl en 15-årig pojke, och skadade en 17-åring, som trakasserat honom och hans familj en längre tid. Mannen friades i Blekinge tingsrätt, men dömdes sen för grov misshandel och dråp i hovrätten. Han slapp dock fängelsestraff.

Nu säger Leif GW Persson att han tror att den typen av fall kommer bli allt vanligare i Sverige, på grund av krisen inom polisen, och den allt sämre polisiära närvaron på olika håll i landet.

Leif GW Persson simulerade dödsskjutningen i SVT:s
Foto: SVT

GW:s varning: Flera fall per år

– Något säger mig att sådana här händelser kommer bli vanligare och vanligare, i och med att polisen inte klarar av utryckningar längre. Många som bor så där ensamma på landet, och riskerar att råka ut för sådant här, de har ju vapen hemma, varnar Leif GW Persson och fortsätter:

– Så det kan nog vara i det läget att det börjar hända några, tre, fyra, fem, sex fall per år. Då kommer naturligtvis lagstiftarna vara tvungna att reagera.

Leif GW: Jag hade skjutit

Kriminologen och polisprofessorn tar upp USA som exempel, där det i flera delstater är lagligt att skjuta någon som tar sig in i ens bostad eller på ens trädgård.

– Det här hade aldrig gått till åtal. Det hade ansetts vara ett fullständigt motiverat avvärjande av den här faran, och det tror jag hade varit fallet i ganska många länder.

Vidare menar Leif GW Persson att han själv, med stor sannolikhet, också hade skjutit en inkräktare:

– Jag skulle kanske skjuta dem i benen. Jag är nog mer van vid sådana situationer, men jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan. Det hade det gjort. Sen om jag hade skjutit dem i bröstet är en annan femma.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!