Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW: Fler kommer ta lagen i egna händer

Leif GW Persson tror att fler personer kommer att ta lagen i egna händer.
Foto: IBL
69-åringen som sköt ihjäl de två bröderna hävdar nödvärn.
Foto: Tomas Leprince

Leif GW Persson tror att det kommer bli vanligare att personer tar lagen i egna händer och skjuter personer som uppträder hotfullt mot dem.

Polisen klarar inte av utryckningar och många som kan utsättas är beväpnade, menar kriminologen.

– Jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan, säger Leif GW Persson.

I somras dömdes en nu 69-årig man till fyra års fängelse för dråp, efter att han hösten 2015 sköt ihjäl två bröder som höll på att bryta sig in i hans hus i Vallåkra, Skåne. Efter domen överklagade mannen, som hävdar att han sköt bröderna i självförsvar, och vill bli frikänd. Kort därefter överklagade även åklagaren domen.

Förra veckan inleddes rättegången i hovrätten. I samband med det togs fallet upp i "Veckans brott" i SVT, där Leif GW Persson sa att han anser att 69-åringen antingen bör få ett lägre straff – eller frias helt. Bland annat tog GW upp det så kallade Rödebyfallet i Blekinge 2007, då en man slapp fängelsestraff efter att ha skjutit ihjäl en 15-åring, och skadat en 17-åring, som trakasserat honom och hans familj en tid.

GW: Flera fall per år

Nu säger Leif GW Persson att han tror att den typen av fall kommer bli allt vanligare i Sverige, på grund av krisen inom polisen.

– Något säger mig att sådana här händelser kommer bli vanligare och vanligare, i och med att polisen inte klarar av utryckningar längre. Många som bor så där ensamma på landet, och riskerar att råka ut för sådant här, de har ju vapen hemma, varnar Leif GW Persson.

– Så det kan nog vara i det läget att det börjar hända några, tre, fyra, fem, sex fall per år. Då kommer naturligtvis lagstiftarna vara tvungna att reagera.

Hade skjutit

Kriminologen tar upp USA som exempel, där det i flera delstater är lagligt att skjuta någon som tar sig in i ens bostad eller på ens trädgård.

– Det hade ansetts vara ett fullständigt motiverat avvärjande av den här faran.

Vidare menar Leif GW Persson att han själv, med stor sannolikhet, också hade skjutit en inkräktare:

– Jag skulle kanske skjuta dem i benen. Jag är nog mer vad vid sådana situationer, men jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan. Det hade det gjort. Sen om jag hade skjutit dem i bröstet är en annan femma.

Vallåkra-fallet

14 oktober 2015: Polisen larmas sent på kvällen till mannens bostad där två båda bröder hittas ihjälskjutna. Den 68-årige mannen överlämnar sig efter ett telefonsamtal till polisen.
16 oktober 2015: Åklagaren begär 68-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord. Flera uppgiftslämnare bekräftar att osämjan mellan mannen och bröderna pågått en längre tid.
17 oktober 2015: Vid häktningsförhandlingen i Helsingborgs tingsrätt nekar 68-åringen till brott, säger att han agerade i nödvärn och vill bli frisläppt. Han häktas som misstänkt för mord.
4 maj 2016: 68-åringen åtalas för mord i två fall.
1 juni 2016: När rättegången avslutas försätts 68-åringen på fri fot.
29 juni 2016: Mannen döms till fyra års fängelse för dråp.
11 juli 2016: Mannen överklagar dråpdomen, och vill bli friad.
13 juli 2016: Även åklagare överklagar domen, och vill se hårdare straff.
10 januari 2017: Fallet tas upp i hovrätten. Där ligger det nu.

17 januari 2017: Fallet avslutas i hovrätten. Dom meddelas den 1 februari.