Leif GW: "Brunnar är väldigt populära"

Här vid stallväggen ligger den oanvända brunnen på ödegården utanför Hörby där en människokropp dumpats. Polisen utreder fyndet som misstänkt mord
Foto: Anders Grönlund / Topnews.Se / ANDERS GRÖNLUND / TOPNEWS.SE ANDERS GRÖNLUND
Gården består av ett boningshus, ett stall där delar av taket rasat och en ekonomibyggnad. Under cirka fyra år stod gården helt övergiven. Grannar såg råttor och andra djur. På tomten fanns högar av skräp, gamla kylskåp och maskindelar.
Foto: Fritz Schibli
Ibland kom en märklig och obehaglig lukt från den förfallna ödegården utanför Hörby. I måndags hittades benrester i en brunn inne på gårdsplanen.
Foto: Fritz Schibli
"Det är ett djävligt praktiskt sätt att förvara folk på", säger polisprofessorn Leif GW Persson om likfyndet i brunnen.
Polisen ska nu undersöka fler brunnar på tomten.
Foto: / Fritz Schibli
Foto: / Fritz Schibli
Peter Bentzen, 47, vistas ofta hos en bekant som har ett hus där insyn mot ödegårdens gårdsplan är utmärkt. "Vi har aldrig sett några okända där inne", säger han.
Foto: / Fritz Schibli
Våren 2013 tog en miljöinspektör den här bilden som visar platsen där den gamla brunnen ligger. Längs stallväggen syns bråte och en dörr som lutar mot väggen
Foto: Hörby kommun
Grannar klagade under 2013 på att det fanns skräp på gården, att det samlades råttor och ohyra. Grannar kände en också ibland en obehaglig lukt
Foto: Hörby kommun
Gården har stått övergiven sedan 2011 tills den köptes i november 2014 av ett par från Malmö som påbörjat upprensning på tomten. Innan dess var gården tillhåll för okända. Ibland stannade bilar på natten
Foto: Anders Grönlund / Topnews.Se / ANDERS GRÖNLUND / TOPNEWS.SE ANDERS GRÖNLUND
Polisen bekräftar nu att det handlar om en människokropp som dumpats i brunnen.
Foto: Fritz Schibli
Den mycket förfallna gården har varit helt övergiven sedan 2011 när den tidigare ägaren flyttade efter att Kronofogden utmätt fastigheten. Men myndigheter hade tidigare intresserat sig för gården bland annat för vilka brunnar och avlopp som finns på fastigheten.
Foto: Fritz Schibli
1 / 13

Ibland kom en märklig och obehaglig lukt från den förfallna ödegården utanför Hörby. I måndags hittades benrester i en brunn inne på gårdsplanen.

Polisen bekräftar att det handlar om en människokropp som dumpats i brunnen – och nu ska polisen undersöka om det finns fler kroppar på tomten.

– Det är ett djävligt praktiskt sätt att förvara folk på, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Gården består av ett boningshus, ett stall där delar av taket rasat och en ekonomibyggnad. Under cirka fyra år stod gården helt övergiven. Grannar såg råttor och andra djur. På tomten fanns högar av skräp, gamla kylskåp och maskindelar.

Ibland stannade bilar till på natten.

Polisen är förtegen om detaljer kring fyndet. Men bekräftar för Kvällsposten att det handlar om en människokropp och att man inlett en mordutredning.

– Rättsläkaren har bekräftat att skelettdelarna kommer från en människa, troligen en man, säger Peter Hansson, en av spaningsledarna vid Kristianstadspolisens grova brottsektion.


Polisen spärrade av gården efter fyndet i brunnen.
Foto: / Fritz Schibli

"Brunnar är väldigt populära"

Polisen utreder nu fyndet som ett mord på grund av sättet som skelettdelarna påträffats.

– En av våra prioriteter är att fastställa identiteten. Vi har just nu ingen uppfattning om när mordet inträffat, säger han.

Enligt polisprofessorn Leif GW Persson är gömstället där kroppen hittades inte unikt.

– Brunnar är väldigt populära, ska du veta. Allt ifrån gödselbrunnar till dagvattenbrunnar och gamla gårdsbrunnar. Det är ett djävligt praktiskt sätt att förvara folk på. Det är jättepoppis för då slipper man gräva, säger GW.

– Brunnar har en lång tradition inom ämnet. Problemet är ju att de som ligger där sällan hamnat där av en slump, fortsätter polisprofessorn.


Sydsvenskan var först med att berätta om fyndet i den igenlagda brunnen som stått oanvänd under decennier. Någon eller några personer har använt brunnen för att dölja gömma en död människa.

Polisen tog snabbt dit en likhund efter att ha fått larm om fyndet. Man misstänkte tidigt att det handlade om en människokropp som dolts i oanvända brunnen.

Fler brunnar

Polisen planerar att genomföra vad man kallar fler åtgärder på området. Exakt vad vill man inte uppge.

Men en karta som Kvällsposten hämtat ut från Hörby kommun visar att det finns fler brunnar på tomten, en trekammarbrunn samt en annan brunn.

Brunnarna har funnits där sedan 1997, enligt vad en tidigare ägare uppgett för kommunen. Brunnen där resterna av en människa ska enligt uppgift ha varit oanvänd i decennier.

Polisen kommer inte ha några svårigheter att hitta de två andra brunnarna eftersom de är noggrant utmärkta på en skiss som gjordes i februari 1997.

Det betyder att polisen har åtskilligt mer arbete att utföra på gården. Om en död kropp dumpats i en brunn kan flera kroppar har dumpats i andra brunnar.

– Trekammarbrunnen bör polisen kunna släppa. För det ska till ett bra smalt lik för att tas ned i den. Det är ju en avloppshistoria med rörledningar, säger Leif GW Persson.

GW: "Då hittar man en koppling"

Han har också en uppfattning om hur mordutredningen snabbt kan gå framåt.

– Det finns nog hopp om den där utredningen men för att det överhuvudtaget ska bli en polisutredning värt namnet måste man få fram identiteten på personen som det handlar om. Så fort du får id på kroppen så brukar det ofta nog lösa sig för då hittar man en koppling mellan den personen och någon som kan ha haft kännedom om samma brunn. Så brukar det ena ge det andra. Men för att det överhuvudtaget ska bli en polisutredning värt namnet måste man få fram identiteten på personen som det handlar om, säger han.


"Det är ett djävligt praktiskt sätt att förvara folk på", säger polisprofessorn Leif GW Persson om fallet.
Foto: Simon Hastegård

Kristianstadspolisen har inte velat släppa särskilt många detaljer om fyndet. Men det finns vissa obekräftade uppgifter som tyder att kroppen och skelettresterna packats i flera plastsäckar.

Leif GW Persson skulle inte bli förvånad om så skulle vara fallet.

– Det inte så sällan frågan om flera säckar om man av transporttekniska skäl delat på kroppen. Det är inte ovanligt, säger han.

Obehaglig lukt

Annika Alkerud känner väl till fastigheten. Hon gjorde 2013 en anmälan till Hörby kommun. I sin anmälan beskriver hon en helt övergiven gård som väckte både oro och äckel. På våren samma år var en inspektör från Hörby kommuns miljökontor på gården. Han tog ett stort antal bilder för att dokumentera nedskräpning.

I dag bor hon inte längre i närheten men minns fortfarande hur det kom obehagliga lukter från den förfallna gården.

– Det luktade konstigt, dött, säger hon.

Hon undrade många gånger vad som kan ha orsakat lukten.

Kommunens ritning över trekammarbrunnen på gården.

Eftersom gården drog till sig råttor, vildkatter och ohyra kan den för henne oidentifierbara stanken ha uppstått av flera anledningar.

Svaret på om det var lukten av en död människokropp kommer att ges av Rättsmedicinalverket som fastslagit att det var en människokropp som dumpats i brunnen. En expertanalys kan troligen fastslå när kroppen dumpades i brunnen.

Hittade revben

Det var en anställd vid ett företag i Malmö som gjorde den makabra upptäckten. Han hade anlitats av gårdens nye ägare för att rensa den gamla brunnen. I brunnen såg han bland annat ett revben och tejpade plastsäckar.

Den mycket förfallna gården har varit helt övergiven sedan 2011 när den tidigare ägaren flyttade efter att Kronofogden utmätt fastigheten. Men myndigheter hade tidigare intresserat sig för gården bland annat för vilka brunnar och avlopp som finns på fastigheten.

Från början fanns en brunn inne på själva gården, alldeles intill stallväggen. En person som bott under en tid på gården hävdar att den brunnen stått oanvänd sedan decennier och att annan brunn för dricksvatten använts. Den brunnen ligger inte på gårdsplanen.

– Brunnen inne på gårdsplanen är svår att upptäcka och syntes egentligen inte, säger den man som tidigare bott på gården.

Peter Bentzen, 47, vistas ofta hos en bekant som har ett hus i närheten, därifrån var insyn mot ödegårdens gårdsplan är utmärkt, menar han.

– Vi har aldrig sett några okända där inne, säger han.

Men om det mörkt - ser ni något då?

– Nej, då är svårare, säger han.

Men uppfattar inte ödegården som en plats som dragit till sig människor.

En man som tidigare varit bosatt på gården har tidigare uppgett för Kvällsposten att han hört av bekanta att det funnits okända besökare på gården när den var övergiven.

I dag ägs den av ett par som håller på att rensa bort bråte från tomten. De har inte längre tillträde till byggnaderna eftersom polisen spärrat av fastigheten.


En man som tidigare varit bosatt på gården har uppgett att han hört av bekanta att det funnits okända besökare på gården.
Foto: / Fritz Schibli

Bråte dolde brunnen

Innan försäljning hölls visningar och Annika Alkerud var med vid en visning. Hon hörde då av andra att det talades om att det skulle finnas en gammal brunn.

Det betyder i så fall att det inte varit helt okänt för utomstående att det finns en oanvänd brunn som ingen egentligen har haft anledning att bry sig om.

På en av bilderna som inspektören från miljökontoret tog våren 2016 syns delar av den plats vid stallet där den brunnen ligger. På bilden ser man bråte men också en gammal dörr som lutar mot stallväggen, ganska precis på den plats där brunnen finns.

Kronofogden lyckades efter flera misslyckade försök att sälja gården i november 2014 till ett par i Malmö. De inledde en upprensning av skrot och avfall som finns på tomten. I det arbetet ingick också att slamsuga brunnen där människokroppen hittades.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!