Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif, 82: "Jag är instängd i min lägenhet"

Vill flytta till äldreboende - kommunen säger nej. Leif Nilsson har ramlat i trapphuset flera gånger.Foto: MATTIAS MATTISSON
Rullstolen är bredare än toalettens dörr. Med hjälp av armstyrka får Leif Svinga sig in i badrummet för toalettbesöken. Duschar gör han i köket.Foto: MATTIAS MATTISSON

Rullstolsburne Leif Nilsson, 82, kommer inte ens in i badrummet med rullstolen. 

Trots flera fallolyckor säger kommunen nej till plats på äldreboende. 

– Jag känner mig som ett djur i bur. Jag bor på tredje våningen och kommer ingenstans, säger han.

Det var Sydöstran som först berättade om Leif Nilsson, 82. Han lider av njursvikt och kol och benen bär inte längre. Som treåring fick han polio, något som skadade högra benet. Tidigare klarade han att ta sig runt i bostaden med rullator, men numera är det rullstolen som gäller. 

En rullstol som är för bred för Leifs tvårummare.

– Jag har nog kört in i varenda möbel jag äger! Badrummet kommer jag inte in i, dörrkarmen är för smal, jag får svinga mig in och balansera så gott jag kan. Det känns inte tryggt och jag har redan fallit tre gånger, berättar Leif.

Det var efter en sådan fallolycka som Leif hamnade på sjukhus en månad. Därefter fick han bo på korttidsboende. Efter fallolyckan kände både Leif och hans dotter Christine Ioannidou att hemmet inte var en trygg plats längre. 

Var för frisk för äldreboende

Men mötet med kommunens biståndshandläggare blev inte som de tänkt sig. 

– Jag var stark i armarna då och de såg att jag kunde lyfta mig från sängen, till rullstolen och själv ta mig till toaletten. De tyckte jag var för frisk och duktig för att få en plats. De hade bestämt sig för att avslå min ansökan och det spelade ingen roll vad jag och dottern än sa. 

Framför allt vill Leif få en plats på ett äldreboende för att kunna känna trygghet, få lugn och ro. Veta att någon finns i närheten om han behöver hjälp.

– När jag föll en gång på toaletten låg jag blodig på golvet tills hemtjänsten kom. De hade inga förband, de bara lyfte mig till min säng. Christine fick hjälpa mig till sjukhuset. Jag vill inte behöva belasta min dotter som ställer upp för mig på alla sätt, varje dag, säger han uppgivet. 

Ramlat i trappan

På dagarna ser Leif mest på tv, läser och sover. Att ta sig ut är ett alltför riskfyllt projekt. När Leif rullar ut från lägenheten har han 15 centimeter till trappan. Flera gånger har han ramlat när han ska låsa dörren. Det finns en trång hiss, men den har fastnat när Leif åkt, berättar dottern Christine.

– Jag är orolig över att pappa ramlat så många gånger. Han är tärd psykiskt av att vara instängd i sin lägenhet, det har vi ett läkarutlåtande på. Det är tufft för oss anhöriga att hela tiden vara oroliga och beredda på samtal. Pappa ringer ju mig eftersom det kan dröja 50 minuter tills hemtjänsten dyker upp. 

Väntar på beslut för att överklaga

I början av december fick Leif avslag på sin ansökan, men familjen väntar fortfarande på det formella beslutet. 

– Ja, för att kunna överklaga måste vi ju ha ett beslut, men det har fortfarande inte kommit, suckar Christine och fortsätter:

– Samtidigt som vi väntar ser vi pappa bli sjukare och sjukare. Det här är inte ett värdigt sätt att behandla äldre människor.

Kommunen: Man har ett eget ansvar

Tina Astevall är chef för Myndighetskontoret i Karlskrona. De ansvarar för den direkta myndighetsutövningen för personer över 65 år i kommunen. Hon kan inte uttala sig i det  specifika ärendet. 

Enligt henne väger kommunen inte in den egna bostaden när de utreder en ansökan om plats på särskilt boende.

– Det som krävs är att man har ett omfattande vårdbehov. Boendet i sig är inte avgörande. Man har ett eget ansvar att se över sin egen boendesituation. Man måste själv se om det finns andra bostäder på marknaden som passar bättre. Man kan alltid överklaga våra beslut. Får man bifall av förvaltningsrätten ska vi genomföra det.

Hur snabbt brukar ni handlägga ärenden?

– Det beror helt på, vi ska ju skyndsamt göra ärendet. När man får ett färdigt beslut beror på när vi får in olika intyg och läkarutlåtanden. Vissa beslut tar en dag, andra kan ta upp till veckor. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!