Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif, 53, försvunnen – efter konflikt med Hells Angels

Leif Andersson, 53, hamnade för tio år sedan i konflikt med mc-gänget Hells Angels.

Efter ett sprängdåd mot hans familj har han levt med skyddad identitet.

Nu är han spårlöst försvunnen – och polisen vädjar om hjälp.

Den 19 juli 2009 ertappades Leif Andersson med en pistol under passagerarsätet i Ystad. I förhör angav han att skälet till att han var beväpnad var att han upplevde att han levt under hot. 

– Det stämmer att jag hade en pistol liggande på passagerarsätet i bilen. Vid tidpunkten levt jag under hot och utpressning och därför hade jag pistolen som skydd.

Föll i onåd

Tiden före den fällande domen hade Leif Andersson starka kopplingar till det kriminella gänget Hells Angels. Han hade en särställning i den innersta kretsen – dock aldrig medlem. 

Men för cirka tio år sedan föll han i onåd hos gänget.

Sedan dess har han levt med skyddad identitet. Han har också bott på ett hemligt boende.

– Nu är han puts väck, det finns inga livstecken, säger en polis på avdelningen för grova brott i Malmö, som utreder ärendet. 

Utredaren vid grova brott kan inte förekomma med i media på grund av vissa av hans arbetsuppgifter, där hans namn inte kan vara offentligt. 

Det finns inga uppgifter som pekar på att Leif Andersson försvunnit av egen vilja. Han hade fram till den 22 november förra året nästan daglig kontakt med en anhörig. Därefter hörde ingen av honom. 

Anmäldes försvunnen

Den första december anmäldes han försvunnen av oroliga anhöriga. 

Det sista spåret av Leif Andersson är från en övervakningsfilm från Hagstorpsgatan i Malmö den 24 november. 

– Klockan 04.10 på morgonen tar han farväl av en kvinnlig bekant. Hon är inte misstänkt för något brott, säger utredaren på grova brott i Malmö. 

– Vi har kontrollerat sjukhus, anhöriga och hans ekonomi. Men ingenting. 

Polisen utreder Leif Anderssons försvinnande som människorov alternativt mord.

– Hade det varit så att han blivit rånad eller nedslagen hade vi ju hittat honom. Men det har vi inte.

Sprängning i Hofterup

Leif Andersson har sedan 2009 levt med skyddad identitet. Samma år utsattes hans anhöriga för ett sprängattentat i Hofterup, utanför Kävlinge. 

En handgranat orsakade natten till den 9 juli stora skador på entrén till en villa i samhället. 

– Vi vet inte vad som hänt Leif. Han rörde sig i mc-kretsar och föll i onåd hos Hells Angels för tio år sedan. Han har flyttat runt och levt med skyddad identitet.

– Och det finns fler försvinnande kopplade till mc-gäng, säger utredaren och syftar på ”Molle”.

Morgan ”Molle” Blomgren, 37, och Fredrik Lindberg, 30, var båda medlemmar i Hells Angels i Helsingborg men uteslöts efter påstådda solidaritetsbrott mot klubbens stadgar.

”Molle” försvann först. Det sista säkra livstecknet från honom är från februari 1999. I oktober året efter försvann klubbkamraten Fredrik Lindberg lika spårlöst.

– Vi vet inte om de har väntat på sin chans och tagit den när den dök upp. Men det här är bara mina spekulationer, säger utredaren om Leif Andersson.

Polisen vill ha hjälp

Polisen misstänker brott bakom Leif Anderssons försvinnande. 

Nu vädjar polisen till allmänheten om tips som ska leta utredarna vidare i ärendet. Senaste Leif Andersson sågs till, på Hagstorpsgatan i Malmö, var han klädd i i en blå jacka, beigea byxor, vita skor och svart mössa. 

– Allt kan vara viktigt. Vi söker iakttagelser, om det är någon som träffat honom eller sett till honom efter försvinnandet, säger utredaren. 

Den som har tips eller iakttagelser uppmanas höra av sig till polisen på 114 14.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!