Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lego hyllas – släpper ny figur i rullstol

Det var på en leksaksmässa i Nürnberg som uppmärksamma besökare kunde se nyheten i en av Legos montrar.
Foto: Daniel Karmann / Epa / Tt
Lego-figuren i rullstol ingår i den nya versionen av Lego City och släpps i juni.

Nu kommer en efterlängtad - men också omdiskuterad - nyhet från Lego.

Bland de nya Lego-figurerna finns en ung kille som sitter i rullstol.

– Vi är mer än lyckliga nu, säger Rebecca Atkinson från organisationen Toy Like Me till den amerikanska radiostationen NPR.

Danska leksaksjätten Lego tar nu ett nytt steg. Under sommaren lanseras den nya Lega City-serien, och i den finns en figur som föreställer en pojke i rullstol.

När Lego i sin serie Duplo lanserade en äldre man i rullstol fick företaget kritik för att det var en stereotyp. Det är fler än äldre män som sitter i rullstol, menade kritikerna.

Men på leksaksmässan i Nürnberg kunde uppmärksamma besökare under förra veckan se en liten lego-pojke iklädd huvtröja som sitter i en rullstol.

Lego hyllas

Nu hyllas nyheten över hela världen.

– Vi är mer än lyckliga nu. Lego har gjort 150 miljoner rörelsehindrade barn och deras mammor, pappor, hundar och hamstrar väldigt väldigt glada, säger Rebecca Atkinson från organisationen Toy Like Me som arbetar för fler leksaker som speglar vardagen för rörelsehindrade barn till den amerikanska radiostationen NPR.

Även på Twitter är det positiva tongångar.


https://twitter.com/UNICEF/status/693229861847040000

I Legos hemstad Billund är Poul Erik Pedersen, ordförande för handikapprådet i staden, mycket nöjd med nyheten.

– Det ser riktigt bra ut och är en riktigt bra idé. Det kommer bidra till att göra handikappade mer accepterade i samhället, och när barn leker med leksakerna så vänjer de sig vid att handikappade är en del av samhället, säger han till Danmarks Radio.

Släpps i juni

Lego var uppenbarligen inte förberedda på den stora uppmärksamhet som den lilla figuren i rullstol skulle skapa. Det fanns ingen förberedd information eller bilder om nyheten som nyfikna och journalister kunde ta del av när den presenterades på mässan.

Leksaksföretaget bekräftar dock att figuren ska släppas till försäljning i juni.

– Jag kan bekräfta att det här är vår första rullstol i Lego-storlek, säger företagets talesman Michael McNally enligt The Washington Post.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!