Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lego-familjens miljonregn – så mycket tar de ut i lön

Lego-magnaten Kjeld Kirk Kristiansen och hans tre barn plockar ut hundratals miljoner i lön för 2018. Foto: BRICKIPEDIA
Legos huvudkontor ligger fortfarande i Billund. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HEINER MUELLER-ELSNER / LEGOLAND

Danmarks rikaste familj blir ännu rikare. 

Lego-magnaten Kjeld Kirk Kristiansen och hans tre barn plockar ut hundratals miljoner i lön för 2018.

– Det är ju familjens egna pengar. Eftersom de är ägare befinner de sig i den behagliga situationen att de själva avgör hur mycket lön de ska få, säger TV2:s finansexpert Ole Krohn.

Star Wars-lego, Lego-filmer, Minecraft-lego, duplo, Harry Potter-lego. Det som började med små byggklossar av trä, har förvandlats till en miljardindustri utan dess like. 

Två gånger har Lego fått ta emot priset ”Århundradets leksak”. 2018 omsatte bolaget 50 miljarder svenska kronor och resultat före skatt var på 14 miljarder. 

Detta syns i ägarfamiljens plånbok. 

Nu står det klart vad Lego-magnaten Kjeld Kirk Kristiansen och hans tre barn, Agnete, Sofie och Thomas plockar ut för lön för 2018. Det blir lika mycket som förra året. Enligt årsrapporten delar familjen på 400 miljoner danska kronor, vilket motsvarar 560 miljoner svenska. 140 miljoner per person motsvarar en månadslön på 11,5 miljoner. 

– Familjen har uppenbarligen kommit fram till att de här 400 miljonerna är en rimlig nivå, säger TV2:s finansexpert Ole Krohn till Ekstrabladet. 

En av de senaste Lego-nyheterna är en hyllning till Musse Pigg med anledning av att figuren fyller 90 år i år. Foto: LEGO / LEGO STELLA PICTURES
Star Wars-lego har blivit en jättehit bland barn och vuxna i hela världen. Foto: Shutterstock

Full kontroll över Lego

Kjeld Kirk Kristiansen äger 62 procent av aktierna i Kirkbi som i sin tur äger 75 procent av Lego. Han har alltså full kontroll över bolaget. 

– Eftersom de är ägare befinner de sig i den behagliga situationen att de själva avgör hur mycket lön de ska få, säger TV2:s finansexpert Ole Krohn.

Ekstrabladet gör en jämförelse med två andra familjer som ligger bakom stora danska bolag, pumpföretaget Danfoss och skojättarna Ecco, de plockar ut 131 respektive 200 miljoner danska kronor i lön för 2018. 

Ulla Lundhus är kommunikationschef på Kirkbi, hon är knapphändig med uppgifter om familjen Kirk Kristiansens månmiljonuttag av lön. 

– Det årliga uttaget har varit oförändrat i flera år nu, och jag har inga ytterligare kommentarer om det, säger hon till Ekstrabladet.

Thomas Kirk Kristiansen har lagt en massa pengar på den lyxiga golf-resorten Greath Northern i Kerteminde Foto: Great Northern

Sätter sprätt på pengarna

Vad händer då med pengarna? Stoppas de in i Lego-familjens madrasser eller sätter Kjeld, Agnete, Sofie och Thomas sprätt på pengarna? 

I boken ”Lego-guld” av journalisten Søren Jakobsen som släpptes förra året avslöjades att Lego-familjen gärna tar för sig av livets goda, i synnerhet när det är i form av hästar, stora hus och golf. 

Kjeld Kirk Kristiansen lägger mycket pengar på Schelenborg gods på Fyn. Innan han tog över godset hade det under flera hundra år tillhört den adliga familjen Juel-Brockendorff. Huvudbyggnaden som är pampig och kritvit uppfördes 1843.  

• Agnete Kirk Kristiansen har även hon satsat mycket på sitt gods som heter Julianelyst och ligger norr om Horsens. Hon köpte det tillsammans med sin man Claus Thingaard 2010 för svindlande 150 miljoner svenska kronor. Sedan har hon renoverat det för nästan lika mycket. Nu har godset toppmoderna faciliteter för hästsport, paret har 17 hästar i sin ägo. 

• Thomas Kirk Kristiansen är en golffantast. Han och hans fru Signe har lagt en massa pengar på den lyxiga golf-resorten Greath Northern i Kerteminde. Men det går inte lysande ekonomiskt. Av den senaste årsrapportern framgår att bolaget har ett underskott på 44 miljoner kronor. 

• Sofie Kirk Kristensen har satsat på något helt annat. Hon vill öppna Danmarks största djurpark och har köpt Klelund Plantage, ett 1400 hektar stort skogsområde, för över 100 miljoner kronor.