Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lego-familjens dyra hobby – har förlorat 435 miljoner

Lego-miljardären Kjeld Kirk Kristiansen har en dyr hobby.
Foto: DEAN PICTURES / REX/IBL

Alla lägger vi kanske någon krona för mycket på våra favoritintressen. 

Men för Lego-miljardären Kjeld Kirk Kristiansen handlar det om lite mer. 

Hans hobbyprojekt – ett häststuteri – har gått back 435 miljoner kronor på sju år. 

Kjeld Kirk Kristiansen är en av Danmarks rikaste personer. Det är de små lego-klossarna som har gjort honom och hans familj rik.

Men det är trots det inte klossarna som är Kirk Kristiansens stora passion i livet. Det är hästar. Han äger ett häststuteri, Blue Hors, i Randbøl, som avlar fram framgångsrika tävlingshästar. 

Detta är något som har gynnat hans dotter Agnete Kirk Thinggaard. Hon har ärvt sin pappas passion för hästar och dessutom har hon en otrolig talang för dressyr och har representerat Danmark i OS. 

I november tog hon över en av sin pappas absolut bästa hästar, Blue Hors Don Olymbrio, och tanken var att de gemensamt skulle ta sig till OS i Tokyo som skulle avgjorts senare i år om inte coronakrisen kommit i vägen. 

– Jag är verkligen hedrad över att ha fått denna möjlighet, vilken chans att få en så fantastisk häst, sa hon då och tackade sin pappa och hans stuteri för hjälpen. 

Smakar det så kostar det. Under 2019 gick Kjeld Kirk Kristiansens stuteri back med 36,8 miljoner danska kronor, vilket motsvarar 53 miljoner svenska. Under de senaste sju åren har stuteriet förlorat hela 435 miljoner kronor, uppger BT

Lego-miljardärens dotter Agnete Kirk Thinggaard har tävlat för Danmark i OS.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Men det drabbar alltså ingen fattig. Familjen Kirk Kristiansen har nämligen en förmögenhet på närmare 270 miljarder svenska kronor. 

Kjeld Kirk Kristiansen och hans tre barn, Agnete, Sofie och Thomas delade på 560 miljoner kronor i årslön under 2019. 140 miljoner per person motsvarar en månadslön på 11,5 miljoner. 

– Familjen har uppenbarligen kommit fram till att de här miljonerna är en rimlig nivå, har TV2:s finansexpert Ole Krohn sagt till Ekstrabladet. 

Søren Jakobsen har skrivit flera böcker om de rikaste i Danmark. 

– Vi har kanske inte de vilda jetset-miljardärerna i Danmark som åker världen runt i superyachter, men det finns många som lägger ner riktigt stora pengar på sina hobbys, säger han till BT

Han berättar att Lego-miljardären även har ett intresse för en annan sorts hästkrafter. 

– Kjeld Kirk Kristiansen har ett stort garage fullt av dyra Ferrari-bila. 

I årsrapporten från Blue Hors verkar styrelsen inte vara så bekymrade över att pengarna rinner ut ur företaget. 

”Årets resultat är förbättrat med 15 miljoner danska kronor i förhållande till 2018”, står det att läsa i årsberättelsen. 

TV från arkivet: ”Danska kungahuset gynnar Lego”

Inslag från 2016 då kritiker menade att kungahuset gynnade varumärket på bekostnad av andra danska företag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!