Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lego-arvingen om svåra uppväxten: ”Blev retade”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Agnete Kirk Thinggard öppnar upp om barndomen i en ny bok.
Foto: BILDBYRÅN
Kjeld Kirk Kristiansen, Legos nuvarande förvaltare.
Foto: DEAN PICTURES / REX/IBL

Lego-familjen är en av världens rikaste. 

Arvingarna till imperiet har ridit på en framgångsvåg sedan födseln – men allt har inte varit lätt. Det berättar den yngsta dottern Agnete Kirk Thinggard, 38, i en ny bok. 

– Vi blev retade i skolan, säger hon i boken, skriver BT

Lego-familjen är Danmarks rikaste familj – och listas som en av de mest förmögna i världen.

Trots det har det inte varit helt lätt att växa upp med Legos nuvarande förvaltare Kjeld Kirk Kristiansen, 73, som far. Det berättar barnen i den nya boken ”A life with Lego – a family history” skriven av Jens Andersen.

Den yngsta dottern Agnete Kirk Thinggard, 38, – som också är OS-meriterad ryttare – berättar att hon blev retad i skolan och kände sig bortkopplad från familjen.

– Jag önskar att mamma och pappa ibland hade uttalat det mer och öppnat upp mer för oss vad som hände. I stället blev det en konstig klump av något med några byggklossar som stal all pappas tid och fick honom att bråka med morfar, och vi blev retade i skolan, säger hon i boken, skriver BT.

Företaget grundades 1932 av Ole Kirk Christiansen, vars son Godtfred Kirk Christiansen utvecklade det unika systemet Lego 1949.
Foto: SHUTTERSTOCK
Lego ökade sin försäljning med 13 procent under 2020.
Foto: SOPA IMAGES / BUDRUL CHUKRUT / SOPA IMAGES/SIP SIPA USA

”Kan ibland ångra”

Barnen var en stor del av leksaksfabriken redan från en ung ålder. De älskade att leka med Lego men användes också som modeller i reklamfilmerna. 

– I dag kan jag ibland ångra att under alla år som barnen växte upp var jag lika frånvarande som min far hade varit när jag var i deras ålder, säger Kjeld Kirk Kristiansen i boken, skriver BT.

Enligt boken bestod en stor del av barndomen för barnen att förstå varför föräldrarna inte involverade dem i verksamheten. De fick till exempel inte veta hur arvet skulle delas upp och vem av dem som skulle få mest makt över företaget. 

Till skillnad från sin egen far, Godtfred Kirk Christiansen, försökte Kjeld Kirk Kristiansen inte ställa höga förväntningar på sina barn att de skulle ha toppositioner i familjeföretaget. Under lång tid verkade inte heller de tre syskonen särskilt intresserade av familjeföretaget, skriver BT.  

FLER NYHETER: Svenska David bygger sin egen bil – i Lego

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!