Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leena drabbas av krisen: ”Kan förlora mitt hem”

LIVE-TV: Senaste nyheterna.
Leena Holm Bodelsson driver ett litet hotell i nordöstra Skåne – för henne är det mycket som står på spel i coronakrisen.
Foto: MIKAEL PERSSON / KRISTIANSTADSBLADET
Coronaviruset sprider sig över hela världen.

Coronakrisen gör att många småföretagare har det tufft. 

Leena Holm Bodelsson driver ett litet hotell i nordöstra Skåne – och för henne är det mycket som står på spel. 

– Värsta scenariot är att vi förlorar vårt hem eftersom vi bor i samma fastighet som vi bedriver vår hotellverksamhet, säger hon.  

Bodelsson by the sea är ett litet hotell i Tosteberga i nordöstra Skåne. Det ligger placerat i en underskön natur och erbjuder gästerna vackra små rum som ligger antingen ut mot örtagården eller hotellets pool. 

Leena Holm Bodelsson är stolt över sin verksamhet. Hon berättar att hotellets betyg på sajten Booking.com nyligen har höjts till 9,7 (av 10), väldigt nöjda gäster med andra ord. 

Men just nu är ingenting sig likt. Coronavirusets spridning gör att avbokningarna hopar sig och framtiden är oviss. Kristianstadsbladet var först med att skriva om Leenas kamp. 

– Det är hemskt det som händer nu. Om det inte blir bättre går vi i konkurs. Och det lär ju alla mindre företag i vår bransch göra, alla vi som inte sitter på flera miljoner, säger Leena. 

Även utan en coronakris är det tufft att driva ett litet hotell i Sverige.

– Vi tillhör en bransch där det inte finns möjlighet att samla på sig några miljoner. Vi är hårt pressade och har väldigt små marginaler. 

Enligt Malin Ackholt som är Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande har 6 000 anställda varslats om uppsägning.
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Nya varsel i branschen

Hotellbranschen är i en sällan skådad kris. Det kommer hela tiden in nya varsel. 

– Ungefär 6 000 anställda har varslats om uppsägning och vi har fått en förvarning om att man planerar uppsägning av ytterligare 4 000 personer. Dessutom har 10 000 extraanställda, som jobbar vid behov, fått sluta med omedelbar verkan, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt till BLT. 

Leena Holm Bodelsson gör vad hon kan för att behålla sina gäster. På Facebook och hemsidan informerar hon om att de nu är extra noggranna med att desinficera dörrhandtag och på allmänna ytor. Det finns även handsprit i vart och ett av hotellrummen.

– Vi har bara åtta rum, alla med egen ingång utifrån. Det borde vara ett av de säkraste ställen att befinna sig på.

– Och om handspriten skulle ta slut använder jag mig av spriten i baren, det är fördelen med att ha restaurang också, säger Leena och skrattar. 

Bodelsson by the sea är ett litet hotell i Tosteberga i nordöstra Skåne.
Foto: Pressbild
Om coronakrisen fortsätter finns det risk att hotellet går i konkurs.
Foto: Pressbild

Hoppas på hemester

Även om läget är spänt. Är inte humöret sänkt. Leena berättar om stamgäster som stödbokar. Ett par bokade rum till sin bröllopsdag trots att den är ett halvår bort, bara för att visa sin uppskattning. 

– Det kändes helt fantastiskt. Jag blev lite tårögd. 

Men var går smärtgränsen för er?

– Ja säg det, vår förhoppning är att vi ska klara det även om vi får svälta nu några månader. 

Leena hoppas att folk kommer att hemestra när coronakrisen har lagt sig. 

– Jag tror faktiskt att folk inte kommer att lägga sina semestrar ute i Europa utan hemma i Sverige. Förhoppningsvis väljer de då såna här små ställen där det inte är så mycket folk. 

Vad händer annars?

– Värsta scenariot är att vi förlorar vårt hem eftersom vi bor i samma fastighet som vi bedriver vår hotellverksamhet. Men så är det för alla småföretagare i dag, alla är i farozonen, säger hon.  

TV: Passagerare skämtade om att ha Corona

Mannen skapade panik på planet och polis ryckte in – hör vittnet berätta.