Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leena, 59, lånar ut mark till djur i nöd: ”Vill hjälpa”

Leena Holm Bodelsson, 59, vill hjälpa djuren. Foto: Nils Bergendal
Många djurägare söker desperat efter foder till sina djur i torkan. Foto: Jens Christian
Precis utanför Leena Holm Bodelssons hotell öppnar flera hektar mark upp sig – som hon nu lånar ut till behövande. Foto: Privat
”Det finns inget direkt hopp om att torkan kommer gå över”, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo. Foto: Pressbild / StormGeo
Torkan ser ut att hålla i sig. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler söker desperat efter foder till sina djur, som följd av den extrema torkan.

Leena Holm Bodelsson valde att göra något åt saken – och har nu lånat ut sina stora marker till elva hästar och två miniåsnor.

– Man får försöka vara schysst, förhoppningsvis ställer någon annan upp för mig i framtiden när jag behöver det. Så ser jag på det, säger hon.

Den extrema torkan fortsätter – och den ser inte ut att ge med sig förrän till hösten, menar meteorologen Tora Tomasdottir på StormGeo.

– Det finns inget direkt hopp om att torkan kommer gå över. Även om det regnar kommer det att fortsätta vara varmt och då kommer vattnet inte ner i marken. Torkan ser ut att hålla i sig – det är nog först till hösten som vi kan hoppas på ett lågtryck som kommer med mycket vatten, säger hon.

Flera djurägare söker desperat efter foder till sina djur. För vissa bönder är det så pass illa att de tvingas nödslakta sin boskap. Köerna till slakterierna blir allt längre och det hela börjar bli en ohållbar situation för flera lantbrukare.

Södra Sverige är hårdast drabbat av de torra markerna. Årets andraskörd utgjorde mellan 0-30 procent av storleken av en normal skörd. För att tredjeskörden ska bli som väntat krävs det stora mängder regn, enligt länsstyrelsen Blekinge.

Torkan har slagit hårt mot årets skördar. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lånar ut betesmarken

Flera kommuner har under de senaste dagarna sträckt ut en hjälpande hand och erbjuder gräs till behövande djur, på markytor som annars inte används i syfte för foder. I Ystad drar Ica kvantum sitt strå till stacken genom att donera överbliven frukt och grönsaker till djuren, och på Facebook har det upprättats grupper där allmänheten kan hjälpa varandra.

En privatperson som erbjuder hjälp till behövande djurägare är Leena Holm Bodelsson, 59, i Tosteberga, Skåne. Leena och hennes man äger sammanlagt nio hektar land, varav tre av dem är betesmark och sex är åkermark. Genom ett inlägg på Facebook berättade Leena att marken fanns tillgänglig för behövande.

– Djuren har inget foder och jag vill från hjärtat hjälpa till. Dessutom är det lite win-win, jag har länge tänkt att jag ville få bort vassen och gräset, men det har inte blivit av, säger hon.

 

LÄS MER: Extrema torkan blir kvar – stor brandrisk i hela landet

 

Leena Holm Bodelssons inlägg är snart uppe i 500 delningar och hon har fått flera svar från djurägare, som är i behov av foder. Till slut hittade Leena tretton lämpliga betesgäster.

– Elva hästar och två miniåsnor går nu och betar nere vid vattnet. Paret som äger dem har till och med eventuella planer på att flytta hit med sina hästar permanent.

”Bra med elände”

Precis utanför huset växer det en äng, som till en början inte var tänkt till betesdjuren. Men med tanke på omständigheterna har Leena Holm Bodelsson tänkt om.

– Jag driver en hotellrörelse och vill egentligen att ängen ska se ut som just en äng för gästernas skull, det är finare. Men vi har så mycket mark och använder den inte i annat syfte än att folk ska tycka det är vackert – och huvudsaken nu är att hästarna får något att tugga. Man får försöka vara schysst, förhoppningsvis ställer någon annan upp för mig i framtiden när jag behöver det. Så ser jag på det, säger hon.

Att torkan har slagit till är inte bara negativt, anser Leena.

– Grejen är väl egentligen att vi skulle behöva mer elände och vardagshelvete för att faktiskt förstå hur pass bra vi har det i det. Naturligtvis vill även jag ha regn, men vi har det så himla bra i det här landet. Om en sådan här sak kan skaka om oss lite och att det senare kommer ut något positivt ur det är det bra. Men djuren ska inte behöva lida för det, förstås.

 

Tips för att klara av torkan

Hjälp varandra.

Genom att kommuner, företag och privatpersoner ställer upp för varandra ökar chanserna att så många som möjligt klarar sig ur extremtorkan.

 

Slå vallarna redan nu.

Om vallarna inte är slagna är det dags att göra det. Utvecklingen i vallarna ligger tidigare än normalt och tillväxten har stannat av. Genom att slå nu finns det, i bästa fall, möjlighet att ta en andra skörd om regnet kommer.

 

Skörda markerna.

Även marker som vanligtvis bara putsas kan skördas.

 

Köp foder till djuren.

Trots att det är flera månader kvar innan kylan slår till kan det vara bra att tänka på vinterhalvårets foderförråd. Väntlistorna till foderleverantörerna växer i samband med torkan och allt fler djurägare söker sig utomlands för att hitta grovfoder. Via handelsplatser på internet, sociala medier, eller egna kontakter kan den som har tur fortfarande hitta foder inom Sveriges gränser.

 

Skörda spannmålen tidigt.

Spannmålen går att skörda tidigare än tröskmoget, för att sedan ensilera som helsäd. Fodervärdet påverkas av skördetidpunkten. Det är, enligt regelverket, godkänt att skörda spannmålen som grönfoder/helsäd när den har gått i ax – grödkoden i stödansökan behöver inte ändas.

 

Källa: Länsstyrelsen Blekinge

Har du påverkats av torkan?

Eva Andersson oroar sig för djuren. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Eva Andersson, 57, förskollärare, Kristianstad:

– Jag är inte drabbad direkt. Men jag oroar mig över att foder tar slut till djuren. Jag tycker synd om bönderna. Jag skulle inte få för mig att vattna gräset hemma i denna torka.

 

Biodlaren Olle Andersson är bekymrad över torkan som förkortat säsongen rejält. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Olle Andersson, 69, biodlare, Vä: 

– Som biodlare är det ganska kämpigt nu för blommorna har blommat ut och bina har ingen nektar att hämta. Bina i sig klarar värmen ganska bra men de får det lite kämpigare att svalka kupan när det är så här varmt. Säsongen är liksom över. Som det ser ut nu så är det bedrövligt.

 

Jennie Nilsson själv är inte drabbad av torkan men tänker på bönderna. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Jennie Nilsson, 38, kontorist, Kristianstad:

– Jag är inte drabbad av torkan. Jag vattnar inte gräsmattan men annars lever vi som vanligt. Jag tänker väl en del på bönderna och deras djur, de har inte det så lätt.

 

Dan Fredriksson njuter av värmen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Dan Fredriksson, 60, socionom, Vä:

– Jag tycker det är härligt och jag har inte drabbats på något sätt av torkan. Min svågers son som är lantbrukare lider däremot väldigt mycket av torkan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!