Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare i mc-gäng fast efter stort knarkfynd

Här vid ett bullerblank i Arlöv hittade polisen Satudarahs knarkgömma, cirka 13 kilo amfetamin och en skarpladdad automatkarbin.
Foto: Polisen
Den här k-pisten transporterades från Burlöv till Växjö ombord på ett tåg. I försändelsen som transporterades av en av de åtalade fanns två fulla magasin.
Foto: Polisen
I den åtalade ledarens mobil fanns ett stort antal bilder på honom själv från ett fest som mc-gänget haft.
Foto: Polisen

MALMÖ. Flera ledare i mc-gänget Satudarah åtalades i dag i Malmö tingsrätt för att ha hanterat amfetamin värt minst 1,2 miljoner kronor. Knarket låg bland annat nedgrävt vid ett bullerplank i Arlöv. På samma plats fanns en skarpladdad automatkarbin.

Vid ett annat tillfälle beslagtog polisen en kulsprutepistol med två fulla magasin.

Kammaråklagare Anna Edebalk väckte i dag åtal mot sammanlagt sju personer i en omfattande utredning av handel med amfetamin och cannabis.

Tre av de åtalade tillhör ledarskiktet i mc-gänget Satudarah. Två är bosatta i Malmö, en är bosatt i Helsingborg. Mc-gängets ledare i Malmö dömdes förra året för grovt narkotikabrott efter att ha hanterat kokain värt 40 miljoner kronor.

Malmöpolisen hade då uppfattningen att gänget krossats. Men i år har flera medlemmar synts vid rättegångar i bland annat i Malmö. Medlemmar i Satudarah observerades också i somras i Landskrona när några av dem mötte bland annat Bandidos på en krog.

– Vi märkte att de dök upp igen. Men det ska inte kunna verka utan att åka fast, säger Petra Stenkula, chef för sektionen grova brott vid polisregion Syd.

Åklagare bekräftar

Under utredningen har en av de åtalade, en 28-årig Malmöbo, erkänt att han är så kallad vicepresident. En 43-årig medåtalad man från Malmö uppger i förhör att han är mc-gängets sekreterare. En tredje, bosatt i Helsingborg hävdar att han är ansvarig för klubbens säkerhet.

– Flera av de åtalade tillhör mc-gänget, säger Anna Edebalk.

I utredningen finns bland annat 28-åringens egna bilder från en större fest som mc-gänget haft.

Samtliga sju åtalade sitter häktade. Utredningen har pågått under lång tid bland annat med hjälp av holländsk polis tillsammans med svensk tull och svensk polis.

Knarkgömma avslöjad

I samband med spaningar mot de misstänkta hittade man också väl förpackat amfetamin, sammanlagt 13 kilo som gömts vid ett bullerplank i Arlöv. På samma plats hittade spanarna även en skarpladdad automatkarbin.

Vid Lindängens idrottsplats i Malmö fanns ytterligare cirka 2 kilo amfetamin nedgrävt. Spanarna följde på avstånd hur en av de åtalade grävde upp knarkpartiet vid idrottsplatsen och transporterade det till Ramlösa där polisen slog till.

I slutet av mars följde polisens spanare hur en annan åtalad man transporterade 98,8 gram kokain från Burlöv till Växjö. Med sig hade han en helautomatisk kulsprutepistol med två magasin. Han tog tåget till Växjö och bevakades hela tiden av spanare.

Vapnet som han dolt i en väska är litet men effektivt och betecknas som mycket farligt av polisens vapentekniker.

Sändningen överlämnades till en man i Växjö som försökte fly på cykel men greps. I dag åtalades mannen som gav honom leveransen.

Rättegången hålls senast om två veckor i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!