Ledande SD-medlem skrev rasistiska inlägg

Eva-Marie Olsson tillhör toppskiktet bland Malmös sverigedemokrater. Hon har skrivit flera grovt rasistiska inlägg på sajter som Avpixlat och Dispatch International.
Foto: Tomaz Lundstedt

Eva-Marie Olson, Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Malmö, tar timeout efter att ha postat rasistiska kommentarer på nätet.

Enligt Sydsvenskan har hon på flera sajter postat rasistiska kommentarer och grova rasistiska uttryck under anonyma signaturer.

– Det är alltid jobbigt när sånt dyker upp, kommenterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson, som under fredagen är på valturné i Västernorrland och Jämtland, säger att han inte känner till vad Eva-Marie Olson har skrivit.

 Men det är väl bra om hon tar en time out så vi får reda ut vad som har hänt.

Beslutet om att Eva-Marie Olsson tar timeout över valet fattades av Sverigedemokraterna i Malmö. Enligt partiets ordförande i Malmö, Sören Grubb, fattades beslutet i enighet med Eva-Marie Olsson.

Eva-Marie Olsson tillhör toppskiktet bland Malmös sverigedemokrater. Hon är partiets politiska sekreterare, förtroendevald till flera nämnder och sitter som nämndeman i tingsrätten.

Men samtidigt har hon på islamofobiska hatsajter som Avpixlat och Dispatch International skrivit grovt rasistiska kommentarer. Kommentarerna uppmärksammades först av bloggen  "Inte rasist men...".

"Ingen perfekt människa"

Enligt Sydsvenskan har hon bland annat skrivit att det är svårt att hindra att muslimer "ynglar av sig". Hon har även använt uttryck som "negerslaven" och "mussar".

– Jag är ingen perfekt människa och ibland kan jag uttrycka mig klumpigt, skriver Eva-Marie Olsson i ett mejl till Sydsvenskan, enligt tidningen.

Kommentarerna är anonyma men kommer från ett personligt kommentarskonto som kunnat knytas Eva-Marie Olsson.

I flera kommentarer hänvisar även signaturen till andra kommentarer hon ska ha skrivit, inlägg som undertecknats "Eva-Marie" och som postats sajter som beskrivs som grovt rasistiska hatsajter, enligt Sydsvenskan.

– Möjligt att jag i ett upprört tillstånd uttryckt mig på detta sätt och det beklagar jag, skriver Eva-Marie Olsson i ett mejl till Sydsvenskan, enligt tidningen.

Enligt Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, har partiet lokalt i Malmö nu beslutat att Eva-Marie Olsson ska ta en timeout.

– Det är vad jag har hört nu på morgonen. Att man tagit det beslutet lokalt, säger han till Kvällsposten.

"Är allvarligt"

Partiet centralt ser allvarligt på det inträffade. Nu vill man hämta in yttranden från de berörda.

– Så fort vi fick reda på detta i går så anmäldes detta till vårt medlemsutskott, och de får nu hantera detta. Men vi betraktar detta som så allvarligt att det måste utredas. Frågan är då om hon fortsatt man vara medlem i partiet, säger Martin Kinnunen.

Eva-Marie Olsson fick politiska uppdrag för Sverigedemokraterna under förra året. I september tillträdde hon som politisk sekreterare i Malmö, en post som ger henne en halvtidslön från skattebetalarna. Efter detta upphör de grövsta inläggen, enligt Sydsvenskan.


Kvällsposten har utan framgång sökt Eva-Marie Olsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!