Lauras man sköts ihjäl – sen har våldet eskalerat

Expressens Thea Mossige-Norheim på plats • Så påverkas Kristianstad efter skjutningen
Sonen föddes en månad efter Ahmeds död.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Jag kan få panik över att jag inte kan ringa honom eller se och höra honom. Sedan tänker jag på den där kvällen, och grubblar över om jag hade kunnat göra något annorlunda.”, säger Laura om saknaden.
Foto: MB productions
”Jag har försökt kontakta polisen då och då för att få veta något. Bara vad som helst, att har ni något ni tänker på, något ni misstänker?”, säger Laura.
Foto: JENS CHRISTIAN

KRISTIANSTAD. Lauras man Ahmed sköts till döds utanför deras port i december 2019.

Då var hon gravid i åttonde månaden.

Nu är sonen 1,5 år och hon vet fortfarande inte varför hennes man mördades.

Varje gång hon läser om en skjutning kommer verkligheten ikapp.

– Jag vet om att min man är död, men jag tror att det tar en evighet att inse det, säger hon.

Lauras och Ahmed Barakats historia börjar en sommardag på stranden i Åhus. 

De var 18 år, och Ahmed kom fram och började prata med Laura och hennes kompis.

– Sedan träffades vi i Kristianstad… och sedan kunde vi inte sluta träffas, berättar Laura.

De tog studenten tillsammans och 2016 flyttade de in i sin första gemensamma lägenhet på Gamlegården. Hon och Ahmed jobbade, tränade, lagade mat och kollade på sina favoritserier.

– Vi har aldrig haft det bättre än då. Det kändes som att vi fick det här Svenssonlivet om man säger så.

I maj 2019 gifte de sig. På fotografier från den 7 december samma år har Laura Barakat på sig ett ljusblått band över magen med texten: ”Mom to be”. Hon var gravid i åttonde månaden och lyckligare än någonsin.

Tolv dagar senare förändrades allt för evigt.

Tolv dagar innan Ahmed skjuts till döds anordnas en babyshower för Laura.
Foto: Privat
Laura säger att Ahmeds stora dröm var att gifta sig och skaffa barn: ”När jag träffade honom var det så långt ifrån hans värld, han trodde aldrig att han skulle få det. Så när vi gifte oss och när jag blev gravid så var han världens lyckligaste över att äntligen ha kommit dit nu”.
Foto: Annika Nyberg

”Jag ville inte lämna honom”

Torsdagskvällen den 19 december 2019 är hon hemma och väntar på att Ahmed ska komma hem, när hon hör smällar utanför fönstret. Det skjuts ofta fyrverkerier och smällare i området. Men den här gången tycker hon att det låter annorlunda.

– Jag minns att jag fortfarande var på bra humör och glad när jag tittade ut. Men när jag tittade neråt från vardagsrumsfönstret så såg jag honom ligga där, berättar Laura.

Hon rusar ner på gården. Utan mobil, nycklar och skor. Hon skriker allt hon har på hjälp från grannar om att ringa 112. Det är som en dimma där hon på något sätt försöker hålla sin man vid liv. Men hon får ingen kontakt. Långsamt börjar det fyllas på med folk runtomkring dem på gården i decemberkylan.

– Sedan kom ambulansen och jag brottade mig in i ambulansbilen. Jag ville inte lämna honom.

Ahmed Barakat dödförklaras på centralsjukhuset i Kristianstad.

Påminns genom skjutningar

Laura kunde inte bo kvar i lägenheten efter skjutningen. En månad efter hennes mans död föddes sonen. Det var början på vägen ut ur dimman.

När hon läser om nya skjutningar i Kristianstad och Sverige kommer hennes verklighet ett steg närmare. När hon ser orden i text är det som hon på nytt inser vad hon faktiskt är med om.

– Man påminns om att man går igenom det här. Det var jag, det var oss det hände. Det känns så overkligt hela tiden och sedan får man en smäll då och då, om att det här var på riktigt, det har hänt.

Hennes nästa impuls är att ringa de anhöriga och se om de behöver någonting.

Sonen blev Lauras räddning: ”Allt var bara en dimma tills han kom. Sedan var det som att jag fick någon slags energi att orka fortsätta kämpa. Men det var extremt tufft. Det ska vara ens lyckligaste stund när man får barn. Och han är min lycka, men det är en underliggande sorg hela tiden. Jag och Ahmed hade ju planerat allt ihop”, berättar hon.
Foto: JENS CHRISTIAN
Så här minns Laura hur det var när de träffades som 18-åringar: ”Vi var jättekära, riktigt så där jobbigt kära. Han var hemma hos mig hela tiden och vi hittade alltid på grejer. Vi var väldigt kära och hade kul, det var det som var grejen. Vi tog studenten tillsammans, vi gick på balen. Vi gjorde allting tillsammans faktiskt.”
Foto: MB productions
Den här veckan skolas sonen in på förskolan. ”Vi är väldigt, väldigt fästa vid varandra. Alltså extremt. Jag tror inte navelsträngen klipptes riktigt”, säger Laura om deras relation.
Foto: JENS CHRISTIAN

Vet inte varför han mördades

För Laura är det fortfarande ett mysterium varför hennes man sköts till döds. Hon visste om att Ahmed hade haft en stökig bakgrund, men tycker att hon borde ha förstått om han skulle ha haft en konflikt med någon.

– Det är det som känns konstigast, att vad är det jag inte har sett? Jag har ingenting, ingenting. Jag har försökt kontakta polisen då och då för att få veta något. Bara vad som helst, att har ni något ni tänker på, något ni misstänker? 

Lite mer än en månad efter mordet på Ahmed sköts den ledige väktaren Benjamin Azemi, 25, ihjäl när han satt i en bil i Kristianstad.

Nu, samma vecka som tre personer skadats allvarligt i skjutningen i Gamlegårdens centrum, skolas Lauras och Ahmeds 1,5 årige son in på förskolan. Hittills går det bra.

– Han blir ju ledsen när jag lämnar honom, men jag har jobbat hårt med att han ska bli självständig. Vi är väldigt, väldigt fästa vid varandra. Alltså extremt. Jag tror inte navelsträngen klipptes riktigt, säger Laura.

Ahmed finns med i tankarna varje dag, hela tiden. Vad hade han gjort nu, vad hade han sagt? Laura vill bara ha honom här. Tillbaka igen.

– Jag kan få panik över att jag inte kan ringa honom eller se och höra honom. Sedan tänker jag på den där kvällen, och grubblar över om jag hade kunnat göra något annorlunda. 

Sonen vid pappa Ahmeds gravsten.
Foto: Privat
En minnestext hemma i den nya lägenheten.
Foto: JENS CHRISTIAN

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!