Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Laura, 26, ordnar protest: ”Tänker inte sitta hemma”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Demonstrationer för att stödja Black lives matter-rörelsen har ordnats i hela världen sedan George Floyds död. Här synd demonstranter i Australien.Foto: RICHARD MILNES/SHUTTERSTOCK / RICHARD MILNES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Hundratusentals protesterar i USA mot polisens våld mot svarta sedan George Floyd dödades under ett gripande.

Nu vill Laura Doumad, 26, att Sverige ska visa stöd på Malmös gator.

– Jag tänker inte sitta hemma när mina vänner och familj riskerar sina liv i USA, skriver hon på Facebook.

Den 25 maj grepps en svart man, George Floyd av poliser i Minneapolis. Floyd misstänktes ha använt en falsk 20-dollar lapp på en marknad. Under gripandet låg Floyd på marken med handklovar på. En polis satt med sitt knä mot Floyds nacke och tryckte ner den mot golvet, under nästan nio minuter.

Händelsen fångades på film där Floyd hörs upprepade gånger säga: ”jag kan inte andas”.

Några minuter senare dog han.

”Världen förtjänar bättre”

George Floyds död sparkade i gång omfattande protester i hela USA, trots utegångsförbudet som infördes i flera stater på grund av rådande pandemin.

Nu vill människor i Malmö visa stöd till protesterna genom en egen demonstration.

”Jag tänker inte sitta hemma. Vi ses på stortorget för att stödja Black lives matter rörelsen och visa solidaritet med demonstraterna i USA”, skriver initiativtagaren Laura Doumad i evenemanget på Facebook.

Demonstranter återskapar scenen från händelsen där polisen satt med sitt knä mot George Floyds hals i flera minuter.Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan komma tusentals

I skrivande stund är det över 1 600 personer som har svarat att de ska komma till demonstrationen på Stortorget. Mer än 4 200 personer har svarat ”intresserad” på evenemanget.

Malmöpolisen har ännu inte gett tillstånd till demonstration men siktar mot att hitta en lösning.

– Vi har en god dialog med arrangörerna och funderar på hur vi ska lösa det med rådande situation. Men om 1 000 personer kommer till torget kan det vara svårt för oss att låta den genomföras, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisregion Syd.

”Tänker inte sitta hemma”

Laura Doumad är 26 år och kommer från Los Angeles. Numera bor hon i Malmö där hon arbetar som forskare.

På senare tid har hennes frustration växt då hon inte kan delta i demonstrationerna i USA tillsammans med sin familj och sina vänner.

– Det är tufft för mig att vara här och se vad som händer på hemmaplan och inte har möjlighet att vara mig och visa stöd, säger hon.

Laura Doumad, 26, flyttade till Malmö för knappt ett år sedan. Hon har växt upp i Kalifornien och arbetar som forskare.Foto: Privat

”Överväldigande”

Därför skapade Laura eventet på Facebook. Hon ville ge en plattform till personer som vill visa amerikanska demonstranter att de inte är själva.

– Jag vill att människor ska se att de inte är ensamma i kampen mot rasism, att kampen är viktig inte bara i USA utan i hela världen, säger Laura.

Men hon hade inte alls förväntat sig att så många skulle visa intresse.

– Ärligt talat trodde jag att det skulle vara jag och fem vänner, responsen har varit överväldigande.

TV: Här protesterar demonstraterna

Expressens USA-korrespondent rapporterar från Washington D.C.