Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låtsades vara 82-årings vän – blåste honom på 700 000

Nu ”vännen” åtalats vid Blekinge tingsrätt. Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: EMMALISA PAULY

Många förvånades över den oväntade vänskapen mellan en 24-årig man och en 82-åring. 

Och när fonder och pengar för hundratusentals kronor försvann riktades misstankarna mot den yngre mannen.

Nu har han åtalats för grovt bedrägeri.

Det var för några år sedan som vänskapen männen emellan tog fart, skriver Blekinge läns tidning. Den 82-årige mannen var kund på företaget där 24-åringen praktiserade.

Praktikanten hjälpte den äldre mannen mycket och upplevdes som "mycket snäll, rar och hjälpsam kille”. Många på arbetsplatsen förvånades över den vänskap som vuxit fram.

– De fikade på stan och han var hemma och hjälpte honom med olika saker, har företagsägaren sagt i förhör, enligt Blekinge läns tidning.

Lurade sin ”vän”

Nu står 24-åringen åtalad för att ha fört över stora belopp från mannens konto. Han ska ha stulit en bankdosa från 82-åringens hem.

Därefter ska han ha sålt fonder för 420 000 kronor, för att senare föra över 300 000 kronor till en 25-årig mans bankkonto. Han ska i sin tur ha fört över 225 000 kronor till 24-åringens storebrors konto.

I förhör vill 24-åringen till en början inte känna vid att han vet med 82-åringen är. Vid ett senare tillfälle medger han dock att de känner varandra. 

Men något svar på var pengarna tagit vägen har han inte. Förhörsledaren frågar om någon annan skulle kunna ha gjort överföringarna.

– Det tror jag. Det måste det vara. Tomten? Jag vet inte, säger 24-åringen i förhör, enligt Blekinge läns tidning. 

Åtalas

Den åtalade mannen nekar till anklagelsen om grovt bedrägeri. 25-åringen, som är misstänkt för grovt penningtvättsbrott, kan inte förklara varför pengarna hamnat på hans konto. 

Inte heller storebrodern vill kännas vid att något brott begåtts. Han har i förhör berättat att han lider av ett spelmissbruk och ofta hanterar stora summor pengar. 

– Det är inte så mycket pengar. Sådana är summor har jag förlorat och vunnit på två-tre dagar tidigare, säger han i förhör, enligt Blekinge läns tidning.