Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar med coronaskräck låste in sina barn i lägenhet

Ett föräldrapar i Värnamo kommun drabbades av så svår skräck för coronasmittan att de barrikaderade sig med sina tre barn i lägenheten i fyra månader.

De spikade igen ytterdörren med plankor. Barnen fick inte ens träffa varandra utan hölls var och en i sitt rum. Nu har barnen tvångsomhändertagits av socialtjänsten.

När coronasmittan nådde Sverige i mars månad i år och publiciteten var som mest omfattande kring dödsfall och intensivvård blev rädslan för svår för föräldrarna.

Den 57-årige pappan och den 48-åriga mamman spikade för lägenhetsdörren med plankor och förbjöd även sina barn att umgås inne i lägenheten.

De släpptes inte i väg till skolan, till tandvård eller annat som stod på schemat. De tvingades till och med äta sina måltider var och en på sitt rum.

Föräldrarna drabbades av skräck för coronaviruset redan i mars i år.
Foto: Andy Dean / Colourbox
All publicitet om farorna med coronasmittan blev för mycket för föräldrarna.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Släpptes ut i juli

Isoleringen pågick hela resten av vårterminen och in på sommarlovet – ända fram tills socialtjänsten ingrep den 9 juli. Då omhändertogs de tre barnen akut.

Därefter har socialtjänsten i Värnamo försökt resonera med föräldrarna och sonderat möjligheten att barnen skulle kunna tillåtas återvända hem.

Men det har inte varit möjligt – eftersom de vuxnas skräck för corona är för stor.

Svårt att samarbeta

”På grund av föräldrarnas rädsla har nämnden haft svårt att samarbeta”, heter det i domen från förvaltningsrätten i Jönköping, som fastställer omhändertagandet.

”Att isolera en hel familj på ett sådant sätt som skett genom att (de tre barnen) inte har fått gå ut, gå i skolan, vara med vänner och knappt fått umgås med varandra i hemmet får anses vara en alltför långtgående åtgärd för att skydda sig från att smittas.”

Socialtjänsten i Värnamo kommun tvångsomhändertog alla de tre barnen i juli månad.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Förvaltningsrätten fastställer omhändertagandet – föräldrarnas reaktion har varit för kraftig och gått ut över barnen.
Foto: Oleksandr Prokopenko / Colourbox

Dottern vill inte hem

Föräldrarna tycker inte att de har gjort något fel. De har skyddat hela familjen mot smittan. Och barnen har fått skolundervisning på distans i hemmet, hävdar de.

Även de tre barnen har fått säga sin mening om det som har hänt – och den äldsta dottern är väldigt tydlig i sitt avståndstagande från föräldrarna.

”Föräldrarna har hindrat henne och syskonen från att gå ut. Hon vill inte flytta hem förrän de får lov att gå ut och gå i skolan.”

TV: Film ska visa antisemitiska slagord i Malmö-upploppet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!