Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lastbilsförare nära köra på aktivister – Mary-Jane, 46: ”Jag blev jätterädd”

En lång rad djurtransportbilar stod och väntade utanför infarten till slakteriet. De hindrades av aktivisterna att köra in.Foto: TOMMA BURAR
Mary-Jane Eklund från Malmö var nära att bli påkörd. Hon är nöjd med att lastbilschauffören döms för sitt beteende.Foto: PRIVAT

Långtradaren dundrade förbi demonstranterna som satt utanför slakteriet i Kristianstad. Bilen passerade några decimeter ifrån dem.

På måndagen dömdes chauffören för vårdslöshet i trafik – men redan samma kväll samlade hans kolleger in till hela bötesbeloppet.

– Jag blev jätterädd och efteråt var jag chockad, säger Mary-Jane Eklund, 46, en av aktivisterna.

Det var den 11 december förra året som en grupp aktivister från djurrättsorganisationen Tomma burar blockerade infarten till ett slakteri i Kristianstad.

Tid och plats hade valts för att väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt – veckorna före julens frossande i griskött.

Aktivisterna satt på marken när den 46-årige chauffören ganska sakta körde fram mot infarten.

Plötsligt accelererade han, styrde förbi tre stillastående lastbilar och körde upp på trottoaren med vänster framhjul för att passera blockaden.

Det var den 11 december förra året som en grupp aktivister från djurrättsorganisationen Tomma burar blockerade infarten till ett slakteri i Kristianstad.Foto: TOMMA BURAR
Aktivisterna satt på marken när den 46-årige chauffören vara nära att köra på dem.Foto: TOMMA BURAR

Tvingades kasta sig åt sidan

Flera av aktivisterna tvingades kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda. En av dem var Mary-Jane Eklund, 46, från Malmö.

– Det var inte många decimeter mellan mig och bilen. Chauffören visade inget intresse alls för att undvika oss, säger hon.

– Jag rullade undan på marken. Jag blev jätterädd och efteråt var jag chockad.

På stillbilder och en film som aktivisterna tagit – och som användes som bevisning i Kristianstads tingsrätt – syns hela förloppet.

"Beteendet är oacceptabelt"

Mary-Jane Eklund säger att hon är nöjd med att chauffören dömdes för vårdslöshet i trafik.

– Ja, detta sänder en signal till alla andra chaufförer som hotar fredliga aktivister. Det visar att deras beteende är oacceptabelt, säger hon.

Domstolen understryker att händelsen kunde slutat riktigt illa.

"Risken för en allvarlig olycka, där någon av målsägandena kunde ha blivit dödad eller svårt skadad, var under dessa förhållanden betydande", skriver Kristianstads tingsrätt.

– Jag ska betala dagsböter på 25 000 kronor, rättsliga kostnader på lika mycket och någon vittnesersättning, säger chauffören till Kvällsposten.

Insamlingen drog in 80 000 kronor

– Sammanlagt blir det 52 000 kronor. Jag vet verkligen inte hur vi skulle löst det att få ihop så mycket pengar.

Men kolleger i branschen reagerade och startade en insamling på Facebook. På några timmar fick de in 80 000 kronor. 

Mannen berättar att de pengar som blir över när chaufförens kostnader är betalda sätts in till Barncancerfonden. Även insamlingsansvarig bekräftar att pengarna ska gå dit, skriver Kristianstadbladet

– Jag är så överlycklig så det finns inte, säger chauffören.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!