Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lastbilsbrand på färja i Öresund – 29 ombord

Under onsdagsmorgonen utbröt en brand på ett bilfartyg i Öresund, 29 personer fick evakueras. Foto: Mikael Nilsson

Under onsdagsmorgonen utbröt en brand på ett bilfartyg i Öresund.

Fartyget la till i Helsingborgs hamn och räddningstjänsten genomförde ett omfattande släckningsarbete.

Vid lunchtid var branden så gott som släckt.

– Vi har backat hem men kommer att ha kvar folk på plats, säger Lars Andberg, stabsbrandmästare på räddningstjänsten i nordvästra Skåne.

Fartyget Coronoa Seaways var på väg mot Köpenhamn när det någon gång under natten började brinna på huvuddäck. Personalen ombord gjorde flera släckningsförsök.

– De trodde att de släckt men sedan har elden tagit sig igen, säger Lennart Linderos vid räddningstjänsten till TT.

Strax före klockan fyra på onsdagsmorgonen fick den svenska sidan en förfrågan från den danska om de kunde bistå med värmekamera för att konstatera om det fortfarande var brand ombord.

Strax efter klockan sex la det 187 meter långa fartyget till i Helsingborgs hamn. Enligt ett ögonvittne på plats ska det ha varit en enorm rökutveckling.

– Det ryker som satan från hela fartyget, säger personen.

Totalt 29 personer ska ha funnits ombord och 24 av dem evakuerades. Sex besättningsmän bistod räddningstjänsten under släckningsarbetet.

"Mycket komplicerat"

Under onsdagsförmiddagen fanns ett 50-tal personer från räddningstjänsten på plats för att släcka branden. Branden ska ha startat i en lastbilstrailer på huvuddäck.

Eftersom fartyget utgjorde en så kallad högriskmiljö fanns många rökdykare på plats samtidigt. På grund av den kraftiga röken hade räddningsmanskapet till en början svårt att nå brandhärden.

Skrovet kyldes utifrån och även sprinklersystemet på däcket ovanför användes för att förhindra stora temperaturhöjningen på fartyget. Under förmiddagen togs besluta att öppna rampen i aktern för att försöka få ut trailers och containrar och på så sätt komma åt branden.

Kvar på plats

Och vid lunchtid var branden så gott som släckt.

– Initialbranden i en container är släckt. Nu återstår bara en del glödbränder att ta hand om, säger Glenn Borgkvist på räddningstjänsten i nordvästra Skåne till TT.

Enligt honom finns det farligt gods ombord, men enbart på övre däck, ovanför huvuddäcket där det brann i en container. Fartyget kommer senare tömmas på sin last.

Vad som orsakat branden är i nuläget oklart, men räddningsinsatsen har nu dämpats kraftigt.

– Vi har backat hem men kommer att ha kvar folk på plats ett tag framöver, säger Lars Andberg till Kvällsposten.