Flera butiker i Staffanstorp har utrymts efter att ett lastbilssläp börjat brinna. Foto: / Anders Gronlund www.strixphoto.net
Flera butiker i Staffanstorp har utrymts efter att ett lastbilssläp börjat brinna. Foto: / Anders Gronlund www.strixphoto.net

Stora avspärrningar efter explosionsrisk

Publicerad

Polis och Räddningstjänst kallades under onsdagen till en fordonsbrand vid Järnvägsgatan i Staffanstorp.
Branden var kraftig och spred sig till en byggnad.

En lokal där det ligger ett gym och en blomsterbutik evakuerades och polisen upprättade omfattande avspärrningar då man anträffade föremål som riskerade att explodera.

Larmet om branden inkom till polisen klockan 11.46. Ett personbilsregistrerat fordon med påkopplat släp hade då börjat brinna i Staffanstorp.

– Det kommer in som ett automatlarm. Men relativt snabbt står det klart att det är en lastbil med släp som brinner och att branden har spridigt sig till en byggnad, berättade Rickard Lundqvist.

Rökutveckling i byggnaden

Branden beskrevs som kraftig och man beslutade snabbt att utrymma en lokal i närheten av branden.

– Polis har i samråd med räddningstjänst utrymt en lokal där det ligger ett gym och en blomsterbutik, säger Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral.

Explosionsrisk

Brandområdet omgärdades under eftermiddagen av utökade avspärrningar. Enligt polisen hade räddningstjänsten hittat föremål som man bedömde löpte risk att explodera.

Senare visade det sig att de anträffade objekten bestod i oljefat med diesel, ett giftigt flytande ämne samt gasflaskor innehållande acetylen. Det är oklart vart fynden gjordes.

Polis på plats arbetade under tiden med att hjälpa folk i närheten med praktiska detaljer som att hämta bilar innanför avspärrningarna.

Allmänfarlig vårdslöshet

Vid 12.30-tiden meddelade polisen att branden är under kontroll men att det fortfarande är rökutveckling på platsen.

– Polis och räddningstjänst arbetar på platsen, säger Rickard Lundqvist vid 12-30-tiden.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Platsen var avspärrad under saneringsarbetet. Det kommer enligt polisen att upprättas en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag