Fotografen Le Carlssons film av lodjursungarna i Blekinge gör viral succé. Foto: Le CarlssonFotografen Le Carlssons film av lodjursungarna i Blekinge gör viral succé. Foto: Le Carlsson
Fotografen Le Carlssons film av lodjursungarna i Blekinge gör viral succé. Foto: Le Carlsson
Två av de tre lodjursungarna som har fångats på film av Le Carlsson i Blekinge och setts av 140 000 människor på Facebook. Foto: Le CarlssonTvå av de tre lodjursungarna som har fångats på film av Le Carlsson i Blekinge och setts av 140 000 människor på Facebook. Foto: Le Carlsson
Två av de tre lodjursungarna som har fångats på film av Le Carlsson i Blekinge och setts av 140 000 människor på Facebook. Foto: Le Carlsson

Lasses lodjursfilm
gör succé på nätet

Publicerad

Med sin sällsynta film av tre lodjursungar i Blekinge gör Lasse Carlsson, 74, succé på nätet.

– Jag satte upp fem kameror på en kvadratkilometers yta på en plats där jag visste de höll till, berättar den rutinerade naturfotografen.

140 000 har sett hans film på Facebook på bara några dagar, och Discovery Channel har köpt och visat filmen.

Det var i början av februari som fotografen Lasse Carlsson – eller Le Carlsson som är hans artistnamn – lyckades fånga tre lodjursungar på film norr om Kyrkhult i Blekinge. Han arbetar med en inventering av lodjur som länsstyrelsen gör mellan 1 oktober och 29 februari.

– Jag fick en rapport om att det fanns fyra lodjur på ett ställe med gamla stenbrott och stenskrävel och fullt med kaniner. Lodjurshonan har lärt sina ungar att banka ihjäl käket på egen hand och där det finns gott om kanin kan det bli sådana här hotspots, berättar han.

De tre ungarna som syns på filmen är drygt nio månader gamla, och föddes i maj förra året. Lasse Carlsson hade preparerat stenen som ett av lodjuren hoppar upp på med olika sorts "lodjursgodis", men han vill inte avslöja vad han använde.

– Det här är ungefär som att fiska med långrev. Det finns inte fisk överallt, men har man hållit på över 20 år vet man var fisken kan finnas, säger han.

"Jag är lite förvånad"

Förutom det stora intresset på Facebook har också naturkanalen Discovery Channel köpt den svenska lodjursfilmen, och visade den på kanalen i Kanada i veckan.

Ulrika Widgren, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge, tycker att det är jättekul med all uppmärksamhet och allt engagemang kring filmen.

– Jag är lite förvånad över att det blev ett så stort genomslag. Det är i och för sig inte så vanligt att kunna filma dem i dagljus så här. Men vi är egentligen inte ute efter bra filmer. För inventeringen räcker det att lodjuren bara är fångade på film eller stillbild. Då är vi nöjda, säger hon.

Som vanligt när det gäller rovdjur uppstår också en debatt i kommentarsfälten om hur många som ska få skjutas – men också om vilken upplevelse det är att få syn på det ståtliga kattdjuret ute i den svenska naturen.

En del som tittar på Le Carlssons film på Facebook upptäcker inte alla tre lodjursungarna. Den första kliver snabbt ur bild till vänster, den andra stannar nästan hela tiden i bild och den tredje smyger in under filmens sista sekunder från höger en bit bort på vägen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag