Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lasse tror sig ha hittat nazisternas "guldtåg"

Vakt patrullerar ett område nära den påstådda platsen för hemliga tunnlar där ett tåg påstås ha hittats.
Foto: Czarek Sokolowski
Bild på en tunnel som nazisterna byggde cirka 50 meter under slottet Ksiaz i Walbrzych. Tunneln är en del av ett stort tunnelsystem.
Foto: Czarek Sokolowski
Slottet Ksiaz. Under andra världskriget byggde nazister tunnlar under slottet.
Foto: AP

Nazisternas mytomspunna "guldtåg" har förbryllat många.

Nu tror sig dansken Lasse Spang Olsen ha lokaliserat dess position.

– Området är helt avspärrat av polisen, men vi fick skicka upp en drönare och ta bilder från den plats där tåget ska vara, säger han till Ekstrabladet.

Skattjägare och lycksökare samlas i polska staden Walbrzych, där ett nazistiskt tåg påstås vara gömt under jord i ett dolt tunnelsystem.

Danske äventyraren Lasse Spang Olsen hävdar att han fotograferat tågets position med en drönare från luften. I förra veckan var han där med ett kamerateam från Danmarks Radio.

– Genom olika källor och kontakter fann vi platsen, säger han till Ekstrabladet.

Legend berättar om guld

I mitten av augusti hävdade två skattjägare att de funnit ett tyskt pansartåg i hemliga tunnlar utanför Walbrzych med hjälp av en markpenetrerande radar.

Enligt en lokal legend gömdes tåget i en tunnel i slutet av andra världskriget för att rädda krigsbyten undan den ryska armén. Enligt legenden ska tåget ha varit lastat med guld.

– Man vet att det fanns tre pansartåg i området i slutet av kriget. Ryssarna kom från den ena sidan, och amerikanerna från den andra. Tågen kunde inte bara försvinna från järnvägsnätet, men plötsligt var de borta, säger Lasse Spang Olsen till Ekstrabladet.

Kan inte bekräfta

Historiker säger att det är en bluff och att tågets existens aldrig bevisats, men myndigheterna tror på historien. Trots att lokalbefolkningen och regeringen har sökt efter tåget i 70 år.

Området är avspärrat av polska myndigheter. Polens biträdande kulturminister har hävdat att det med "99 procents säkerhet" finns ett tåg på platsen. Han har dock sagt att det inte går att bekräfta vad som finns på tåget.

Samtidigt påstås ett cylinderföremål ha hittats i en tunnel nära tågets påstådda position.

– Det som ansågs vara värdefullt vid den tiden var dokument. Tyskarna skrev ner allt, även de värsta hemligheter. Därför är det troligt att tågen innehåller 60 ton hemliga dokument, säger Lasse Spang Olsen till Ekstrabladet.

"Guldet en bättre historia"

Om legenden om guld på tåget säger han till danska BT:

– Det är många som tror att bara för att det är ett pansartåg så innehåller det guld. Men när tyskarna bepansrade sina tåg och hade vapen med så var det på grund av bomber från brittiska flygplan. Men guldet är självklart en bättre historia.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!