Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larv förstör äpplen i södra Sverige

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Brist på rönnbär har lett till problem för äppelodlare i södra Sverige. Den lilla fjärilen rönnbärsmal har i brist på rönnbär angripit äpplena i stället.

– Det är ju ett utbrett angrepp i Halland i år, och även i hela södra Sverige, för det är brist på rönnbär. Mycket rönnbär dog i blomningen och då ger sig rönnbärsmalen på äpplena i stället, säger Johanna Berdén, trädgårdsmästare på Munkagårdsgymnasiet utanför Varberg, till P4 Halland. 

I flera grupper på Facebook berättar trädgårdsägare om angripna äpplen. Flera musterier vittnar också om mycket äpplen med skador.

Enligt P4 Halland beräknar länsstyrelsen i Halland att en tredjedel av de mindre äppelodlingarna i länet haft problem.

– Det ser ut som en prick utanpå, och sen när man skär i äpplet ser man de här bruna små gångarna där larven krupit omkring, säger Johanna Berdén till radion.

För att bli av med rönnbärsmalen måste man under tidig sommar sätta ut fällor. Angreppen brukar komma vartannat år, och 2019 var ett år då äpplena klarade sig bra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!