Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Vilks visar nya hundar i Danmark

Två av Lars Vilks hundskulpturer som ska föreställa Muhammed. "Jag har aldrig framställt profeten som en elak typ", säger han till Kvällsposten.

Först provocerade Lars Vilks den muslimska världen med profeten Muhammed målad som en rondellhund.

Nu presenteras nästa initiativ från den skånske konstnären - 25 små hundskulpturer i lera som också ska föreställa Muhammed.

I Danmark har det på senare tid bildats en särskild Lars Vilks-kommitté, som sett som sin uppgift att debattera konsten och yttrandefriheten.

Lars Vilks säger att han själv deltagit vid flera av mötena.

På fredagen tänker man högtidlighålla 25-års dagen av ayatollah Khomeinis fatwa mot författaren Salmas Rushdie. Mötet är planerat att äga rum på den så kallade Krudttønden på Østerbro i Köpenhamn.

En av de drivande i arrangemanget är den danske performancekonstnären Uwe Max Jensen, själv uppmärksammad  efter att ha urinerat i en vattenskulptur på Århus Konstmuseum och sagt att han utförde ett performancekonstverk genom att höja vattennivån i konstverket.

Kostar 750 kronor

Lars Vilks säger att han blivit ombedd att tillverka de 25 lerhundarna till arrangemanget i Köpenhamn.

- Dom ska säljas för 750 kronor stycket och behållningen går helt och hållet till den danska kommittén. Det behövs pengar för att finansiera arrangemangen. Själv tjänar jag inte en krona på detta, säger Vilks.

Mötet i Köpenhamn kommer att omgärdas av stor polisbevakning. Lars Vilks har hotats till livet flera gånger och utsatts för flera attentat. Sedan flera år följer två livvakter från polisen varje steg han tar.

"Med glimten i ögat"

Tror du inte de nya Muhammedhundarna väcker ny ilska från den muslimska världen?

- Jag ser det inte så, tycker snarare det är spännande att vidga sitt register. Figurerna är handgjorda och 20 av dem är riktigt fina.

Lars Vilks säger att han tror på inflationens makt i konsten - i det här fallet, ju fler Muhammedteckningar som visas desto mindre borde intresset för dem också bli.

- Sedan kan det väl tilläggas att jag aldrig framställt profeten som en elak typ. Det har hela tiden varit med glimten i ögat, säger konstnären.