Två av Lars Vilks hundskulpturer som ska föreställa Muhammed. "Jag har aldrig framställt profeten som en elak typ", säger han till Kvällsposten.
Två av Lars Vilks hundskulpturer som ska föreställa Muhammed. "Jag har aldrig framställt profeten som en elak typ", säger han till Kvällsposten.

Lars Vilks visar nya hundar i Danmark

Publicerad

Först provocerade Lars Vilks den muslimska världen med profeten Muhammed målad som en rondellhund.

Nu presenteras nästa initiativ från den skånske konstnären - 25 små hundskulpturer i lera som också ska föreställa Muhammed.

I Danmark har det på senare tid bildats en särskild Lars Vilks-kommitté, som sett som sin uppgift att debattera konsten och yttrandefriheten.

Lars Vilks säger att han själv deltagit vid flera av mötena.

På fredagen tänker man högtidlighålla 25-års dagen av ayatollah Khomeinis fatwa mot författaren Salmas Rushdie. Mötet är planerat att äga rum på den så kallade Krudttønden på Østerbro i Köpenhamn.

En av de drivande i arrangemanget är den danske performancekonstnären Uwe Max Jensen, själv uppmärksammad efter att ha urinerat i en vattenskulptur på Århus Konstmuseum och sagt att han utförde ett performancekonstverk genom att höja vattennivån i konstverket.

Kostar 750 kronor

Lars Vilks säger att han blivit ombedd att tillverka de 25 lerhundarna till arrangemanget i Köpenhamn.

- Dom ska säljas för 750 kronor stycket och behållningen går helt och hållet till den danska kommittén. Det behövs pengar för att finansiera arrangemangen. Själv tjänar jag inte en krona på detta, säger Vilks.

Mötet i Köpenhamn kommer att omgärdas av stor polisbevakning. Lars Vilks har hotats till livet flera gånger och utsatts för flera attentat. Sedan flera år följer två livvakter från polisen varje steg han tar.

"Med glimten i ögat"

Tror du inte de nya Muhammedhundarna väcker ny ilska från den muslimska världen?

- Jag ser det inte så, tycker snarare det är spännande att vidga sitt register. Figurerna är handgjorda och 20 av dem är riktigt fina.

Lars Vilks säger att han tror på inflationens makt i konsten - i det här fallet, ju fler Muhammedteckningar som visas desto mindre borde intresset för dem också bli.

- Sedan kan det väl tilläggas att jag aldrig framställt profeten som en elak typ. Det har hela tiden varit med glimten i ögat, säger konstnären.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag