Lars Vilks vill få flytta ihop med flickvännen

Konstnären Lars Vilks, som lever under ständigt dödshot från islamistiska terrorister, har JO-anmält polisen i region Syd som hanterar hans personskydd.

Vilks vägras leva tillsammans med sin flickvän sedan över 30 år.

”Min rätt till ett privat- och familjeliv äventyras”, skriver han i JO-anmälan, som citeras av Dagens Nyheter. 

Lars Vilks, 73, har ett pris på sitt huvud sedan 2007 då han tecknade profeten Muhammed som rondellhund. Terrorgruppen al-Qaida erbjuder en mördare 100 000 dollar i belöning.

Lars Vilks vill få leva ett någorlunda normalt familjeliv – men polisen vill inte tillåta det. Därför gör han JO-anmälan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisbevakningen var tung när Lars Vilks 2015 höll en föreläsning i Utrikespolitiska föreningens regi på Gamla Wermlandsbanken i Karlstad.
Foto: MATS ENDERMARK

Sedan 2010 lever han med ständigt personskydd. Ett tjugotal medarbetare vid polisen inom region Syd arbetar med att skydda Lars Vilks från presumtiva attentatsmän.

Han bor i en så kallad skyddslägenhet på hemlig ort.

– Jag är som en hund som hålls inomhus, och rastas någon gång per dag, säger han till Dagens Nyheter.

Har skaffat eget hus

Lars Vilks har haft en kvinnlig partner sedan slutet av 80-talet. Hon har arbetat utomlands och paret har aldrig bott ihop, bara tidvis besökt varandra.

Nu har kvinnan gått i pension och skaffat ett hus i Sydsverige som hon har renoverat. Men polisen vill inte tillåta att paret flyttar ihop i det huset.

Det skulle vara alltför farligt. Huset står nu tomt.

– Det är Lars Vilks som är vår skyddsperson. Lars Vilks står fortfarande på terroristernas listor som ett viktigt mål, säger kriminalkommissarie Tone Pallon till DN.

Vid ett besök på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn 2015 utsattes Lars Vilks för ett attentat. Han klarade sig men flera dog.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

Oenigheten kring var Lars Vilks ska få bo och vilka villkor som ska gälla har vuxit över tid och inte gått att lösa.

I slutet av maj avslöjade DN att Vilks genom sitt juridiska ombud Krister Thelin JO-anmält polisen.

”Min rätt till ett privat- och familjeliv äventyras”, skriver han i JO-anmälan.

– Det är ett hopplöst läge där jag har hamnat i hård konflikt med polismyndigheten. Det är svårt att träffas, säger Lars Vilks till Dagens Nyheter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!