Lars Vilks vernissage – en lugn tillställning

Konstnären Lars Vilks kallar utställningen för en historisk världshändelse.63273175
Foto: Rickard Nilsson

Polisstyrkorna var förberedda på det värsta under Lars Vilks-vernissagen, men det som spåddes bli en stökig tillställning gick snarare väldigt städat till.

– Det är tragiskt att det behövs ett sådant säkerhetspådrag, säger konstnären Lars Vilks.

Med en gigantisk polisstyrka på plats, ett tiotal säkerhetsvakter som övervakade konstnären och tre kravallstaket uppsatta var säkerhetspådraget uppskruvat till max under den kontroversiella konstnären Lars Vilks vernissage. Men öppningen av utställningen "Allvar är den enfaldiges sköld" på galleri Rönnquist och Rönnquist förlöpte överraskande lugnt.

– Jag trodde det skulle vara mer hot och kontroll och att de skulle söka genom väskorna när man kom in, men det här är väldigt odramatiskt, säger Barbro Bergner, som kom från Lund för att se utställningen.

"En historisk världshändelse"

Inte heller konstnären Lars Vilks kände sig orolig under vernissagen, utan var upprymd över att äntligen få visa sin konst och kallar det en historisk världshändelse.

– Det kan ju hända saker, man tar en viss risk som gallerist, men man ska inte överdriva det. Det är tragiskt att det behövs ett sådant säkerhetspådrag, men det är ju inte jag som gör bedömningen, jag måste bara följa order, säger han till Kvällsposten.

Ett sextiotal nyfikna besökare fanns på plats vid invigningen såväl som många journalister. Flera av besökarna uttryckte att de var där för att stödja Lars Vilks och för att slå ett slag för yttrandefriheten. En av dem var Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, som dök upp strax efter att portarna slagit upp.

– Jag är här dels för att jag tycker att det är intressant konst men också för att visa mitt stöd för yttrandefriheten. Jag tycker att det är beklagligt att man ska behöva polisbevakning för att hålla en konstutsällning, säger Björn Söder till Kvällsposten.

Galleristen Henrik Rönnquist berättar att han känner stort förtroende för Malmöpolisen och att han litar på att de har satt in den styrka som behövs i sådana här sammanhang.

Stort säkerhetspådrag

I den fullpackade och varma lokalen fanns fyra säkerhetsvakter och utanför på gatan utanför minst lika många till, samt ett tjugotal poliser.

Lotta Svensson, insatsansvarig för Malmöpolisen, beskriver läget under vernissagen som väldigt lugnt och menar att det inte fanns någon specifik hotbild under dagen.

Är det inte lite väl mycket att sätta in en så pass stor polisstyrka?

– Ofta kan vi vara betydligt fler, till exempel under en fotbollsmatch. Men vi måste se till att så att det går säkert till. Vi måste utgå från vad som kan dyka upp, kommer det en motdemonstration så måste vi vara beredda, säger Lotta Svensson.

Det har än så länge inte rapporterats om några stökigheter i samband med utställningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!