Lars Vilks är aktuell med ny utställning.
Lars Vilks är aktuell med ny utställning.

Lars Vilks ställer ut nya rondellhundar

Publicerad

Han blev mordhotad för att ha framställt profeten Mohammed som rondellhund. Nu är konstnären Lars Vilks aktuell med nya rondellhundar.

– Det är inga elaka bilder, säger provokatören om nya utställningen.

Lars Vilks nya utställning är redan kritiserad efter att det har kommit fram att galleristen Henrik Rönnqvist har uttryckt sig kritiskt till Sveriges invandringspolitik. Men det hindrar inte konstnären för att ställa ut nya rondellhundsbilder.

– Jag har gjort 25 nya målningar med rondellhundar, säger Lars Vilks.

Han har dels tagit målningar som det redan finns hundar i och tagit andra målningar med turbanklädda män - sedan har han sammanfört dem. Bilderna är parafraser på klassiska mästerverk av bland annat storheterna Carl Larsson och Diego Velázquez.

– 1800-talsmålandet var influerat av Orienten, säger konstnären, så jag har inte haft svårt att hitta män i turban.

"Är förhärdad"

Än har han inte fått några reaktioner på de nya rondellhundarna.

– Det är först i dag som det blev känt. Många har trott att jag skulle ställa ut Mohammedteckningarna, men de tillför inte mycket i original. De har redan visats i exempelvis media.

Konstnären är medveten om att bilderna kan provocera men säger att han inte är orolig för nya hot.

– Jag är förhärdad. I och med att det är så många rondellhundar tror jag att det blir en slags utmattningseffekt.

Johanna Darnéus
Johanna Darnéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag