Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Förstod att det var en jätte vi kämpade mot”

TV-REPORTAGE • Teorin: Därför kraschade Lars Vilks bil • Vittnet var först på plats • Ledtrådarna.
Konstnären Lars Vilks under ett besök i Warsawa, Polen i augusti 2021.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI/AP
Lars Vilks livskamrat Maj.
Foto: JENS CHRISTIAN

Lars Vilks och livskamraten Maj fick inte leva tillsammans på ålderns höst. Polisen försökte sära på paret, som fick kämpa för att vara med varandra.

Det säger bortgångne konstnärens livskamrat i Kvartals Fredagsintervju.

– Han sa: ”Vad som än sker, och vad de än gör, kommer vi aldrig att komma ifrån varandra. Vi tillhör varandra”, berättar hon för tidskriften. 

Maj var kontroversielle konstnären Lars Vilks livskamrat i över 30 år. De blev ett par på 80-talet, och höll ihop i vått och torrt fram till Lars Vilks död 3 oktober.

I tidskriften Kvartals fredagsintervju berättar Maj, som har skyddad identitet och egentligen heter något annat, att de fick kämpa för att vara tillsammans under det sista året.

År 2010 fick Lars Vilks livvaktsskydd, efter att hans namn hamnat på terrororganisationen al-Qaida dödslista.

Livvaktskyddets ledning byttes ut 2018, vilket enligt Maj förändrade deras situation till det värre. Nu fick de inte längre ses hemma hos varandra. I stället fick de träffas ute, eller på restauranger.

– Det var ett helt onormalt liv som man erbjöd, berättar Maj.

”Jag blev stämplad som en säkerhetsrisk”

I Kvartals fredagsintervju berättar hon om hur hon en natt strandsattes på Kastrups flygplats. Hon hade rest hem från utlandet för att fira jul, men Lars Vilks fick inte plocka upp henne på flygplatsen som tänkt.

– Jag kom hem sent på natten och alla allmänna färdmedel hade gått, säger hon till Kvartal.

Dagen efter natten på flygplatsen skulle hon infinna sig på polisstationen.

– Vi var ju desperata Lars och jag. Då skulle man visa oss att jag blev stämplad som säkerhetsrisk, berättar hon i fredagsintervjun.

Gick ensamma i mörker utan vakter

Maj berättar även om en kväll då paret fick gå ensamma i mörkret utan livvakter.

Lars Vilks hade bett livvakterna köra hem Maj efter en middagsbjudning, vilket de sa nej till. I stället klev paret ur livvaktsbilen och började vandra flera kilometer mot hennes bostad.

– Vi går och går och vi trodde ju att de skulle följa efter, livvakterna, men det gjorde de inte, utan vi gick ensamma där i mörkret, säger hon och tillägger:

– När vi har gått en bit så säger jag till Lars att du kan lämna mig här, nu känner jag mig trygg att gå resten av vägen själv. Lars ringer då till livvakterna och frågar om de inte kan komma och hämta honom där, det var ju sent på natten, men nej, det gjorde de inte.

”Det var en jätte vi kämpade emot”

Lars Vilks fick i stället gå ensam utan vakter tillbaka till bilen. Detta ledde till att han fick en tillsägelse av polisen, och Maj fick inte längre åka med livvaktsbilen.

– Vi förstod att det var en jätte vi kämpade emot, säger hon.

En kort tid innan Lars Vilks bortgång gick de tillsammans på en annan middagsbjudning, och Lars Vilks erbjöd sig att se till att Maj, som hade druckit ett par glas vin och inte vill köra hem själv, kom hem säkert.

– Då ringer Lars till livvakterna och säger att ”jag ska följa Maj hem”. Då säger de att ”då ska du bara veta att det gör du på eget bevåg, vi vaktar inte”, säger Maj till Kvartal.

Poliserna som dog i kraschen

Livvaktsgruppen om förlorade kollegerna: Professionella och hängivna

LÄS MER:

Lars Vilks särbon efter kraschen: ”Är förbannad” 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!