Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Vilks kritik mot polisen i poddintervjun

En av Lars Vilks sista intervjuer innan han omkom i en bilolycka tillsammans med två poliser blev i Trygghetspodden med journalisten Anders Königsson.
Lars Vilks är i intervjun med Trygghetspodden starkt kritisk till hur hans liv med personskydd blivit alltmer begränsat på sistone.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vägsträckan där Lars Vilks och de två poliserna omkom.
Foto: Jens Christian

Här är en av de sista intervjuerna med Lars Vilks.

I Trygghetspodden berättar han om konsten, yttrandefriheten – och hur hans liv blivit allt mindre fritt på sistone.

– Jag har hamnat i en sträv situation gentemot ledningen, säger han om sitt personskydd.

I Trygghetspodden med Anders Königsson gjorde Lars Vilks en av sina sista intervjuer innan han omkom i en trafikolycka på E4 i söndags.

Intervjun är gjord i april i år men publicerades under tisdagen, och är en del av en serie om yttrandefrihet. Lars Vilks diskuterar bland annat konsten, yttrandefriheten, religion och faktumet att han inte har kunnat göra en utställning i Sverige på många år.

– Man kan säga att våldsmannens veto har fungerat, säger Lars Vilks i intervjun.

Kritiken mot personskyddet

Men han kritiserar också hur hans personskydd har fungerat den senaste tiden, en kritik som är känd sen innan efter att han förra året JO-anmälde polisen i region Syd.

Huvudskälet är att han inte kunnat leva tillsammans med sin flickvän sen över 30 år.

– Det blir väldigt konstigt när man skulle styra över vad jag anser är mina intressen, säger han i podden.

– Jag kan ju göra många andra saker, om jag vill åka upp och träffa dig på din podd så får jag göra det. Men vill jag åka och träffa min livskamrat så vi kan åka ut på en tur, då gör man inte det. Då åberopar man säkerhetsskäl.

”Hårda tag”

Vidare säger Lars Vilks att personskyddet länge fungerade väldigt bra.

– Men så kom det en ny ledning och tydligen hade man någon rationalitet. Det var liksom hårda tag, man deklarerade för mig att passar det inte så är det bara att lägga av, säger han.

Han påpekar att själva polismännen som jobbat till dagligdags med att skydda honom är väldigt bra. Två av dem omkom i kraschen på E4 under söndagen.

Jämförelsen med Danmark

Vilks menar på att i Danmark har skyddspersoner inte lika inskränkta liv. Dels tror han att det beror på att där finns fler skyddspersoner av samma slag som han själv, efter Muhammed-bilderna i Jyllands-Posten 2005. Men han köper inte inskränkningarna i sin frihet och att han inte kan leva med livskamraten.

– Det är klart man kan genomföra detta. Eftersom danskarna kan det så skulle man kunna det här också, men man vill inte.

Även Lars Vilks särbo, som vi kallar ”Maj”, var starkt kritisk dagen efter dödskraschen i en intervju med Kvällsposten.

– Det jag känner nu är en ilska över situationen och hur vi blivit behandlade. De gjorde oss så illa. Polisen gjorde allt för att sära på oss. Det är klart att det väller ut en massa hat nu, sa hon då.

Rättelse: I en tidigare version angavs att Trygghetspoddens intervju var den sista med Lars Vilks. Det var fel, intervjun spelades in i april men publicerades i dag. Det har gjorts senare intervjuer med Vilks.

Polisstationer flaggar på halv stång, och höll tyst minut.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!