Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Vilks bostad tömdes av polisen

Lars Vilks utanför sitt hus i Höganäs.
Foto: Joachim Wall
Det är efter händelserna i Köpenhamn som polisen bestämt sig för att töma konstnärens bostad.
Foto: Joachim Wall

Under stora delar av tisdagen fanns polis på plats vid konstnären Lars Vilks bostad utanför Höganäs.

– Vi har tömt hans fastighet. Sedan händelserna i Köpenhamn har det stått mer och mer klart att han inte kan bo kvar, säger Ewa-Gun Westford, informatör på polisen i Skåne, till Helsingborgs dagblad.

Ett möte där Lars Vilks var en av talarna var ett av målen under terrorattacken i Köpenhamn i mitten av februari. Sedan dess har den omstridde konstnären levt under massivt polisskydd och flyttats från plats till plats.

– Jag kommer till en plats, ett gömställe, och är där en tid. Efter ett tag måste jag vidare till en annan plats. Gömstället kan ju bli känt, berättade Lars Vilks i början av mars.

"Jag är hemlös nu"

Huset utanför Höganäs har han inte kunna vistas i alls.

– Jag är hemlös nu. Allt har blivit på ett annat sätt. Jag är superskyddad och kan inte göra annat än följa polisens rekommendationer. Jag kan inte själv välja var jag ska bo. Jag hade gärna bott hemma, det passade mig bra. Men nu fungerar det inte längre och då finns ingen återvändo, berättade Vilks i början av mars.

Det stod redan tidigt klart att han inte skulle kunna återvända till sin bostad. Nu lämnar alltså Lars Vilks sitt hus för gott. Under tisdagen fanns polis på plats vid Vilks hus för att genomföra flytten.

– Det har varit en process och nu var tiden mogen, säger Ewa-Gun Westford till Helsingborgs dagblad.

Har kraftig hotbild mot sig

Enligt tidningen inleddes arbetet vid 10-tiden på morgonen och var fortfarande vid 15-tiden på eftermiddagen inte klar. Konstnären har en kraftig hotbild mot sig och polisen vidtog vissa försiktighetsåtgärder.

– Vi började med att söka igenom fastigheten. Sen tar det tid för flyttfirman. När huset väl är tömt ska det plomberas, säger Ewa-Gun Westford till Helsingborgs dagblad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!