Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Vilks åtalas – efter uppbyggnaden av Nimis

Lars Vilks konstnärsskap är vida omstritt.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Konstverket Nimis förstördes delvis i en brand år 2016.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Lars Vilks lät uppföra konstverket Nimis i naturreservatet Kullaberg i början av 80-talet.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD
Nimis är en stor träskulptur som består av drivved.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Den omtalade konstnären Lars Vilks åtalas för att ha byggt upp sitt konstverk Nimis, som delvis förstördes i en anlagd brand förra året.

Åklagaren anser att konstnären har brutit mot reglerna kring naturreservatet där konstverket finns.

– Han har själv sagt att han byggt där, men han tycker inte att han har begått ett brott, säger kammaråklagare Lars Magnusson till Svt Nyheter Helsingborg.

Den kontroversiella konstnären Lars Vilks misstänks för brott mot områdesskyddet i naturreservatet Östra Kullaberg. Det efter att han ska ha återuppbyggt en del av konstverket Nimis, ett träkonstverk, varav en fjärdedel förstördes i en anlagd brand hösten 2016.

Efter att en del av konstverket förstördes ska Lars Vilks ha byggt upp det igen enligt åtalet.

Konstnären har erkänt att han byggt där men nekar till att ha begått brott. Själv menar han att han endast säkrat skulpturen efter branden, det rapporterar Svt Nyheter Helsingborg. 

Området skyddat

Åklagaren menar att brottet ska ha ägt rum mellan den 30 november 2016 och 9 april i år i Brunnby i Höganäs kommun. Han menar att menar att Lars Vilks har brutit mot reservatföreskrifterna som säger att man inte får uppföra några anläggningar i området.

– Det står uttryckligen i reservatföreskrifterna att man inte får uppföra några anläggningar i området, och detta räknas som en anläggning, säger Lars Magnusson till Svt Nyheter Helsingborg.

Lars Vilks lät uppföra konstverket Nimis i naturreservatet Kullaberg i början av 80-talet.
Foto: STEFAN LINDBLOM

Bevisningen som åklagaren går på är bland annat vittnesuppgifter från en tjänsteman hos Länsstyrelsen som tjänstgör i reservatet och flygfotografier över området. Samt det faktum att Lars Vilks delvis bekräftat uppgifterna.

Enligt åklagaren ska även andra ha deltagit i byggandet men Lars Vilks menar att det är han som har varit ansvarig och han kan komma att dömas till dagsböter. 

Det är ännu oklart när fallet kommer tas upp i tingsrätten.