"Lars Vilks är islams fiende just nu"

Publicerad
Uppdaterad
Islams värsta fiende just nu.
Det säger Mentor Alija, den äldre av de två bröder som står åtalade för brandattentatet, om Lars Vilks.
- Han är Guds fiende, han är profetens fiende, han är muslimernas fiende, säger han.
Under eftermiddagen hördes Lars Vilks Helsingborgs tingsrätt. Han berättade sin rondellhund föreställande profeten Muhammed som han gjorde 2007 och som skulle ställas ut på ett litet galleri i Värmland. Den var ett försök att testa konstens gränser, och han menar att konstvärlden normalt är isolerad från omvärlden.
- Min intention var en intern historia, men plötsligt kom den ut i hela världen, sa han i rätten.

Van vid hot

Orsaken var galleriets beslut att inte ställa ut rondellhunden och den uppmärksamhet detta väckte i medierna. Sedan dess har han fått vänja sig vid att bli hotad, inte sällan till livet, berättar han.
Mentor Alija avbröt Lars Vilks under förhöret.
- Han blev riktigt förbannad, säger KvP:s reporter på plats, Per Lindelöw.

"Vilks är islams största fiende"

När det sedan blev 21-åringens tur att höras frågade åklagaren vad han tycker om konstnären. Mentor Alija blev då mycket upprörd igen.
- Han är islams värsta fiende just nu, sa han.
Och fortsatte:
- Han är Guds fiende, han är profetens fiende, han är muslimernas fiende.

Fortsätter neka till attenatet

Mentor Alija nekade till att ha varit vid Vilks bostad. Han var mest hemma den dagen, förutom några besök i moskén, berättade han. Han gick och lade sig vid 23-tiden och kan inte förklara varför någon köpt bensin med hans bankkort strax efter midnatt samma natt. Jackan som hittades på brottsplatsen hade han blivit av med tidigare, sade han.
Han ville inte heller kännas vid det svedda hår som polisen noterat på hans fingrar, inte heller att han skulle ha haft brandskadat hår på huvudet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag