Lars-Ingvar Ljungman. Foto: Lasse Svensson
Lars-Ingvar Ljungman. Foto: Lasse Svensson

Lars-Ingvar Ljungman: Det här är ingen hållbar lösning

Publicerad
Uppdaterad
Ett vandrarhem i Hököpinge är inte ett lämpligt boende för ensamkommande flyktingbarn, säger Lars-Ingvar Ljungman, moderat kommunalråd i Vellinge. Men hur och var flyktningbarnen ska bo, har han inget förslag på.
- Det är en fråga för Migrationsverket och regeringen. Det här är i alla fall ingen hållbar lösning.
Lars-Ingvar Ljungman, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, är upprörd över Malmö stads agerande i frågan om transitboendet för de ensamkommande flyktingbarnen.
– Man har sett det som något slags översitteri här i Vellinge och Hököpinge. Vi är uppenbart överkörda, säger han.
Åtagandet är Malmö stads. Man har kommit överens med Migrationsverket om att ta hand om en del av de unga omyndiga flyktingar som kommer till Sverige utan föräldrar. I det här fallet i samarbete med företaget Attendo, som sin tur har hyrt vandrarhemmet i Hököpinge.

Ingen kommunikation

Det som upprör Lars-Ingvar Ljungman är att Malmö stad inte har kommunicerat boendet med vare sig politiker eller invånare i Vellinge kommun, utan fattat beslutet över deras huvuden.
Om det nu är Malmö stads avtal med Migrationsverket ska flyktingbarnen också bo i Malmö stad under asylprövningen, anser Lars-Ingvar Ljungman.
– De skickar sina problem vidare utan att fråga den kommun som det berör, säger han.
Men vad själva problemet består av vill han inte gå in på. Några extra kostnader för skattebetalarna i Vellinge blir det inte.
– De vet vi ju inte än, men min upprördhet handlar inte om pengar, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Han säger att han är vald av kommuninvånarna i Vellinge och ska därför också företräda dem och deras åsikter i frågan.
Men vad är det som är så farligt med flyktingbarn?
– Farligt, vet jag väl inte om det är. Så skulle jag nog inte uttrycka mig. Men det här ärendet har inte skötts på rätt sätt.

Vandrarhem inte rätt

Ett vandrarhem i Hököpinge är i alla fall inte rätt boende för en asylsökande tonåring, anser Lars-Ingvar Ljungman.
– Nej jag tycker inte att det är ett lämpligt boende för dem, säger han.
Men hur ett svar på frågan var och hur de ensamkommande flyktingbarnen ska bo har han inte.
– Nej, jag har ingen patentlösning på det. Det ligger långt över mina befogenheter som kommunalråd. Men det här har inte hanterats på ett professionellt sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag